Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Střevní peristaltika

Střevní peristaltika

Střevní peristaltika

Střevní peristaltikou se rozumí pohyb stěn tenkého a tlustého střeva, který slouží k posunování jejich obsahu. Tyto rytmické pohyby jsou ovládány:
 
1. Autonomní nervovou soustavou.
Tato zajišťuje automatický a nevědomý pohyb střev.
 
2. Aktivitou střevní mikrobioty.
Rychlost průchodu tráveniny střevem ovlivňuje i diverzita mikrobioty, jejíž součástí je i rovnováha mezi probiotickými a patogenními mikroorganismy.
 
3. Kvalitou stravy.
Tato má na peristaltiku dvojí dopad:
A) Přímý v podobě množství vlákniny, která řídí peristaltické pohyby výraznou měrou.
B) Sekundární skrze ovlivnění činnosti střevních mikroorganismů, kterým poskytujeme potřebné zdroje živin.
 
4. Zdravotním stavem.
Největší vliv mají potravinové intolerance a alergie, případně záněty ve střevním traktu (Crohnova choroba, ulcerózní kolitida apod.).
 
5. Emočním rozpoložením.
Obecně tady platí, že stresové faktory zrychlují peristaltiku.
 
6. Pohybovou aktivitou.
Pohyb (mechanicky) zrychluje průchod tráveniny trávicím traktem, naopak fyzická neaktivita vede k jejímu zpomalení (často bývá příčinou vzniku zácpy).
 
7. Užívanými léky.
Nejvíce antibiotiky (vedou k poškození střevní mikrobioty), dále pak některými antidepresívy a kortikoidy.

Rovnováha v oblasti stability pohybů střev bývá posunuta do dvou extrémů:
 
1. Zrychluje se.
Příčinami jsou:
stres,
- některé užívané léky,
- střevní dysbióza vedoucí k zánětům,
- potravinové intolerance a alergie,
- dlouhodobý nedostatek vlákniny,
V extrému vznikají průjmy.
 
2. Zpomaluje se.
Příčinami jsou nejčastěji:
- nedostatek pohybu,
- střevní dysbióza způsobená např. užíváním antibiotik.
Výsledkem mohou být zácpy.

Vliv stravy na střevní peristaltiku

Úpravy jídelníčku je třeba provádět na základě dostupných informací týkajících se příčiny vzniku tohoto problému. Obecně platí, že je vždy výhodné analyzovat stávající způsob stravování a snažit se odhalit jakékoli nesrovnalosti, které mohou být potenciální příčinou situace. V praxi to nejčastěji bývá (u obou extrémů, tedy rychlých nebo zpomalených pohybů):
 
1. Nedostatek vlákniny.
Je žádoucí její příjem postupně navyšovat, kde cílem nemusí být hranice běžně doporučovaných denních dávek (25 - 35 g pro dospělé), ale hledání optima pro danou individualitu (to se klidně může posunout i na více než dvojnásobek běžně doporučovaného množství). Je třeba současně řešit i poměry mezi nerozpustnou a rozpustnou vlákninou.
 
2. Nedostatek probiotik.
Při poruše rovnováhy v diverzitě střevní mikrobioty je výhodné zajišťovat i probiotické kultury. Toho dosáhneme konzumací fermentovaných potravin, součástí jídelníčku by tak měly být např.kvašená zelenina, miso pasty, zakysané mléčné produkty.
 
3. Nedostatek mastných kyselin s krátkým řetězcem.
Souvisí přímo s aktivitou střevní mikrobioty. Mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFA - z anglického Short Chain Fatty Acids) jsou produkovány prospěšnými střevními bakteriemi. Tvoří hlavní zdroj výživy pro buňky tlustého střeva, které jsou tak schopny plnohodnotně plnit svoji funkci. Ve stravě to znamená zajistit dostatek vlákniny, fermentovaných potravin, a udržovat vyváženost v poměru makroživin.
 
4. Nepoměr mezi vápníkem a hořčíkem.
Hořčík má uvolňující (= laxativní) účinky. Pokud dojde k výrazné převaze jeho aktivity, může na tuto dysbalanci reagovat i střevní peristaltika. V praxi k této situaci dochází buď u některých alternativních forem stravování (veganství), případně u nevhodné manipulace s doplňky stravy.
 

Poruchy střevní peristaltiky jsou v praxi velmi časté. V kurzech se proto učíme vytvářet na výukové aplikaci ZOF takové jídelníčky, které vedou ke stabilizaci střevních pohybů. Cílem je naučit studenty pracovat s dostupnými faktory, o kterých víme, že mají na pohyb střev přímý vliv, s určitou obezřetností. Veškeré úpravy měly být postupné s cílem sledovat reakce organismu na zaváděné změny. Současně je potřeba myslet na to, že o rychlosti pohybů ve střevech rozhoduje i kvalita jídelníčku, ne jen jeho nutriční složení. V praxi to znamená, že jedinec může trpět průjmem nebo zácpou v situacích, kdy poměr sledovaných živin v jeho jídelníčku bude odpovídat definovaným pravidlům, většina potravin ale bude výrazněji technologicky zpracovaná a s širším spektrem aditiv.
Manipulace se stravou vedoucí k úpravě střevní peristaltiky jsou v principu jednoduché, zaměřujeme se na ně ve všech kurzech. Největší pozornost je jim věnována v půlročním studiu Poradce pro výživu.

Co říkají o studiu naši absolventi

Kateřina Pešatová

Pracuji jako fitness trenérka a lidé za mnou často chodí pro rady i ohledně stravování. Díky oboru jsem nějaké povědomí o stravování měla, nicméně to byly opravdu základní a nedostačující informace. Když jsem vybírala kurz, jedna má klientka medička mi doporučila ATAC, na který slyšela dobré recenze, šla jsem tedy do toho a musím říct jedno velké wau :). Zvolila jsem variantu Poradce pro výživu a suplementaci online koncipovanou na půl roku, informace a témata v kurzu naprosto předčila má očekávání, dříve mě opravdu nenapadlo, do jaké hloubky strava může ovlivňovat náš zdravotní stav, naše každodenní fungování včetně spánku a emocí. Obsahem informací je za mě tento kurz opravdu unikát – standardně kurzy na toto téma trvají o dost kratší dobu. Velmi si cením způsobu, jakým pan Jelínek podává informace, během kurzu Vás provede různými přístupy a typy stravování, ale nic Vám nenutí, jak už to u některých odborníků bývá. Nechá na Vás, ať si vyberete svou cestu :) Komunikace byla také vždy perfektní. Děkuji panu Jelínkovi, že mi otevřel cestu do tohoto úžasného oboru a co víc, namotivoval mě k dalšímu studiu – tento kurz byl pro mě zatím jen začátkem.

Ivana Brablecová

Kurz Poradce pro výživu byl pro mne velkým přínosem, je velmi obsáhlý, nabitý informacemi a člověk se v něm dozví spoustu nových a zajímavých věcí. Když jsem se rozmýšlela, jestli se do kurzu přihlásit, pročítala jsem si recenze na stránkách kurzů Atac a získala jsem pocit, že bych to mohla zvládnout celkem v pohodě. Musím přiznat, že až tak jednoduché, jak to někteří prezentují, to pro mne nebylo. Práce s myšlenkovými mapami byla pro mne úplně nová, časově náročná, ale současně velice zajímavá. Těšila jsem se na každý další den, co přinese příští lekce. Ráno jsem si nastavila budíka o něco dříve a ještě před odchodem do zaměstnání jsem nedočkavě zapínala internet a zvědavě hltala nové informace. Nakonec jsem to zvládla a dnes se již můžu pochlubit certifikátem o absolutoriu. Za celý půlrok pilné práce jsem si tak zvykla na studium, že mi již nyní chybí a uvažuji o některém z dalších kurzů. Pan Mgr. Jelínek je velkým odborníkem ve svém oboru. Díky němu a jeho ochotě se o své vědomosti a zkušenosti z praxe podělit, máme i my ostatní možnost vlastního osobního i profesního růstu. Všem, kteří ještě váhají, zda do toho jít – vřele doporučuji.

Mgr. Kateřina Siebeltová

Kurz poradce pro výživu a suplementaci bych doporučila všem, kteří se snaží vyznat ve výživě. Kurz vás provede všemožnými detaily i komplexnějšími poznatky v různých odvětvích. Nejvíce kvituji rozdělení jednotlivých lekcí do mnoha měsíců a vystudování si kurzu dle mého času.