Úvod / Co se u nás studuje / Protizánětlivá dieta
Pojem "protizánětlivá dieta" je ve výživě trochu ošemetný. Obecně se vztahuje k situacím, kdy jedince trápí různé formy zánětů, a existuje přesvědčení, že úprava stravy může tyto projevy zmírnit, potlačit či dokonce odstranit (vyléčit). Potíž je v tom, že označení "protizánětlivá dieta" je příliš obecné na to, aby bylo možné ji s úspěchem aplikovat na všechny tyto situace. V základu jde o to, že záněty provází velmi široké spektrum různých chorob, které mají odlišné příčiny vzniku, na každou se tak aplikuje trochu odlišná koncepce stravy. Fakt, že zánět je jejich doprovodným projevem, v některých situacích ale i příčinou, vylučuje možnost jedné univerzální diety.
Pro správné pochopení situace je nejprve potřeba správně pochopit význam pojmu "zánět":
Zánět je v podstatě přirozený proces, který je z fyziologického hlediska obrannou funkcí organismu. To znamená, že pomáhá bojovat proti cizorodým činitelům a bránit jej před poškozením. Řečeno ještě jinak je způsobem, kterým se tělo chrání před infekcí, nemocí nebo úrazem. Během zánětlivé reakce se zvyšuje produkce bílých krvinek (cytokinů), jejichž úkolem je zánětlivou situaci vyřešit (potlačit). Mezi základní příznaky akutního zánětu patří bolest, zarudnutí, otok nebo proteplení postižené části.
Pokud se stane, že zánětlivé reakce přetrvávají, vzniká z akutního zánětu chronický, který pak stojí za vznikem mnoha různých zdravotních komplikací. Zánět (akutní i chronický) může probíhat i skrytě, tedy bez znatelných příznaků.
Chronické záněty jsou velmi nebezpečné hned z několika důvodů:
1. Subjektivně se obtížně definují (na rozdíl od aktutních nebolí a nejsou lokalizované),
2. Provází mnoho chorob, navíc mají schopnost zesilovat jejich průběh,
3. Konvenční léčba je neumí řešit (= neexistují léky, které by situaci vrátily do původního stavu, tato léčiva jen potlačují příznaky a projevy).
Víme, že chronické záněty jsou přítomny u chorob, jako jsou např.:
Spektrum faktorů, které se spolupodílí na vzniku a rozvoji chronických zánětů, je také mnoho:
Existují potraviny, o kterých dnes panuje přesvědčení, že jejich pravidelná konzumace vznik zánětů vyvolává a podporuje (mají prozánětlivé účinky):
Současně se prezentují i protizánětlivě působící potraviny:
Se skupinami potravin, které jmenovány nebyly, je třeba při snaze potlačit chronický zánět pracovat uvážlivě. Jejich vliv na projevy chronických zánětů se odvíjí od jejich množství a formy (způsobu zpracování).
Upravovat stravu s cílem podporovat protizánětlivé podmínky v organismu či přímo potlačovat prozánětlivé reakce obnáší respektování řady pravidel, kterým se věnujeme ve všech kurzech. Tato pravidla vychází z koncepce celostního přístupu ke stravování, která je základem filozofie naší výuky. Cílem studia tak není jen pochopit, jak záněty vznikají a jaké metody léčby jsou používány, ale i naučit se upravovat stravu tak, aby se stala účinnou součástí řešení problému se záněty.
Ing. Martin Pala
Výživa a zdravý životní styl mě zajímá již několik let. Po dostudování potravinářské chemie a biotechnologie na fakultě chemické v Brně, kde nám téma výživy bylo pouze nastíněno, jsem hledal kurz, který by mě posunul zase o kousek dále. Kurz Mgr. Martina Jelínka mě zaujal především díky jeho komplexnímu pohledu na problematiku výživy (propojení západní vědy a principů východních filozofií). Díky tomuto kurzu jsem začal vnímat zdraví z více úhlů pohledu a zaujal mě také holistický přístup, který zdůrazňuje pohled na celého člověka, včetně emocí a prostředí ve kterém se pohybujeme. Studium bylo zábavné díky tvorbě myšlenkových map a oceňuji také spoustu praktických připomínek. Kurz splnil naprosto má očekávání, děkuji.
Kateřina Pešatová
Pracuji jako fitness trenérka a lidé za mnou často chodí pro rady i ohledně stravování. Díky oboru jsem nějaké povědomí o stravování měla, nicméně to byly opravdu základní a nedostačující informace. Když jsem vybírala kurz, jedna má klientka medička mi doporučila ATAC, na který slyšela dobré recenze, šla jsem tedy do toho a musím říct jedno velké wau :). Zvolila jsem variantu Poradce pro výživu a suplementaci online koncipovanou na půl roku, informace a témata v kurzu naprosto předčila má očekávání, dříve mě opravdu nenapadlo, do jaké hloubky strava může ovlivňovat náš zdravotní stav, naše každodenní fungování včetně spánku a emocí. Obsahem informací je za mě tento kurz opravdu unikát – standardně kurzy na toto téma trvají o dost kratší dobu. Velmi si cením způsobu, jakým pan Jelínek podává informace, během kurzu Vás provede různými přístupy a typy stravování, ale nic Vám nenutí, jak už to u některých odborníků bývá. Nechá na Vás, ať si vyberete svou cestu :) Komunikace byla také vždy perfektní. Děkuji panu Jelínkovi, že mi otevřel cestu do tohoto úžasného oboru a co víc, namotivoval mě k dalšímu studiu – tento kurz byl pro mě zatím jen začátkem.
Rastislav Bagita
Po množstve kníh ktoré si človek zakúpi a množstve času čo nad nimi sedí, zistíte, že informácie sa mnohokrát opakujú. Hľadal som zdroj informácií, ktorý prevýši moje prvé akreditované vzdelanie v oblasti zdravia. Martin ma zaujal už na audionahrávkach z jeho prednášok a nesklamal ani v kurze, ktorý som u neho absolvoval. Hĺbka informácií bola dostatočná, ba niekedy prekvapujúca. Podľa mňa by mal tento kurz absobovať každý, kto chce radiť efektívne ľudom v oblasti výživy. Celkový záber informácií je veľké plus. Blízke zameranie na samotné potraviny, doplnky stravy, výživu pri zdravotných problémoch atď...tieto výhody v iných kurzoch nenájdete! Som s kurzom nadmieru spokojný a určite sa chystám absolbovať aj ostatné Martinove kurzy.