Úvod / Co se u nás studuje / Protizánětlivá dieta
Pojem "protizánětlivá dieta" je ve výživě trochu ošemetný. Obecně se vztahuje k situacím, kdy jedince trápí různé formy zánětů, a existuje přesvědčení, že úprava stravy může tyto projevy zmírnit, potlačit či dokonce odstranit (vyléčit). Potíž je v tom, že označení "protizánětlivá dieta" je příliš obecné na to, aby bylo možné ji s úspěchem aplikovat na všechny tyto situace. V základu jde o to, že záněty provází velmi široké spektrum různých chorob, které mají odlišné příčiny vzniku, na každou se tak aplikuje trochu odlišná koncepce stravy. Fakt, že zánět je jejich doprovodným projevem, v některých situacích ale i příčinou, vylučuje možnost jedné univerzální diety.
Pro správné pochopení situace je nejprve potřeba správně pochopit význam pojmu "zánět":
Zánět je v podstatě přirozený proces, který je z fyziologického hlediska obrannou funkcí organismu. To znamená, že pomáhá bojovat proti cizorodým činitelům a bránit jej před poškozením. Řečeno ještě jinak je způsobem, kterým se tělo chrání před infekcí, nemocí nebo úrazem. Během zánětlivé reakce se zvyšuje produkce bílých krvinek (cytokinů), jejichž úkolem je zánětlivou situaci vyřešit (potlačit). Mezi základní příznaky akutního zánětu patří bolest, zarudnutí, otok nebo proteplení postižené části.
Pokud se stane, že zánětlivé reakce přetrvávají, vzniká z akutního zánětu chronický, který pak stojí za vznikem mnoha různých zdravotních komplikací. Zánět (akutní i chronický) může probíhat i skrytě, tedy bez znatelných příznaků.
Chronické záněty jsou velmi nebezpečné hned z několika důvodů:
1. Subjektivně se obtížně definují (na rozdíl od aktutních nebolí a nejsou lokalizované),
2. Provází mnoho chorob, navíc mají schopnost zesilovat jejich průběh,
3. Konvenční léčba je neumí řešit (= neexistují léky, které by situaci vrátily do původního stavu, tato léčiva jen potlačují příznaky a projevy).
Víme, že chronické záněty jsou přítomny u chorob, jako jsou např.:
Spektrum faktorů, které se spolupodílí na vzniku a rozvoji chronických zánětů, je také mnoho:
Existují potraviny, o kterých dnes panuje přesvědčení, že jejich pravidelná konzumace vznik zánětů vyvolává a podporuje (mají prozánětlivé účinky):
Současně se prezentují i protizánětlivě působící potraviny:
Se skupinami potravin, které jmenovány nebyly, je třeba při snaze potlačit chronický zánět pracovat uvážlivě. Jejich vliv na projevy chronických zánětů se odvíjí od jejich množství a formy (způsobu zpracování).
Upravovat stravu s cílem podporovat protizánětlivé podmínky v organismu či přímo potlačovat prozánětlivé reakce obnáší respektování řady pravidel, kterým se věnujeme ve všech kurzech. Tato pravidla vychází z koncepce celostního přístupu ke stravování, která je základem filozofie naší výuky. Cílem studia tak není jen pochopit, jak záněty vznikají a jaké metody léčby jsou používány, ale i naučit se upravovat stravu tak, aby se stala účinnou součástí řešení problému se záněty.
Petra Menšíková
Pane Jelínku, chtěla bych Vám moc poděkovat za možnost vzdělávat se pod Vašim vedením v oboru poradenství ve výživě. Na rozdíl od studijních let, jsem se na každou přednášku velmi těšila a jsem vděčná za tuto zkušenost a spoustu přínosných informací. Také volba školitelů je super a tím, že je každý přednášející, z jiného "těsta", přináší na dané téma, jiný způsob osvěty a to vnímám jako velký přínos. V každém případě to nebyl můj poslední kurz "u Vás" a hned jak mi možnosti dovolí, budu se těšit opět na viděnou ;-) Také velmi vítám Vaši vstřícnost v zodpovídání všetečných dotazů a snahu absolventy, kteří kurz již absolvovali, motivovat na jejich cestě dál a v rámci svých možností je podporovat, čímž vloženou investici do kurzu činíte zanedbatelnou položkou, která se mnohonásobně vrátí! Mějte se moc fajn a díky za tuhle přínosnou zkušenost!
Kateřina Kapková
Děkuji osudu, že mě zavedl až k Vám. Dva roky jsem marně bojovala s exemem na rukou. Prošla jsem si "klasickým" začátkem, u kterého řada lidí končí: léčbou kortikoidy. Pak jsem si o nich něco přečetla a utekla od nich k homeopatikům. Můj zdravotní stav se o něco zlepšil, ale pořád to nebylo ono. Zkusila jsem tedy - na radu jednoho známého - změnit způsob stravování. Objevila jsem paní, která mě uvedla do světa makrobiotiky. Byla jsem víceméně samouk, až než jsem na internetu objevila Váš kurz "Makrobiotika v české kuchyni". S nadšením jsem hltala informace nejen o tom, jak se makrobioticky stravovat, ale také o tom, jak funguje trávicí systém a jak dokáže správně zvolená a nakombinovaná strava prospět tělu i duši. Váš prvně absolvovaný kurz mi vysvětlil všechny změny, které jsem na sobě změnou stravování pociťovala: exem z rukou úplně zmizel a navíc jsem se zbavila trávících obtíží, kterými jsem trpěla od dětství, aniž by mě kdy napadlo je řešit. Brala jsem je jako "normální" součást mého života. O to větší úžas a radost ve mě vyvolalo jejich zmizení. Vaření "novým" způsobem se mi náhle stalo vášní. Kdysi jsem brala zeleninu spíš jen jako "barevnou ozdobu talíře" a najednou jsem při jejím krájení a zpracovávání zažívala pocity štěstí (a ty trvají dodnes.) Z mé kuchyně začala postupně mizet zelenina sterilovaná i mražená, uzeniny udělaly v lednici místo zeleninovým a luštěninovým pomazánkám, místo kupovaného chleba jsem začala péct kváskový. Začala jsem zkrátka trávit v kuchyni více času, protože mě to dělalo (a dělá) šťastnou. A pak jsem v e-mailu objevila Vaši nabídku na "Kurz poradce pro výživu a suplementaci". Vzala jsem to jako výzvu a nic od toho nečekala. Bylo mi zpočátku jedno, jestli nabyté znalosti využiju jen pro sebe a svoji rodinu, nebo i pro jiné. Znovu jsem hltala další informace o životosprávě a v hlavě se mi postupně skládala větší a větší mozaika. Díky praktické části kurzu - tedy vytváření jídelníčků - se ve mě usadil "program", který mě teď v kuchyni vede. Naprosto automaticky uvažuji o tom, jaké dnes použiju luštěniny a který fermentovaný výrobek, čím zahustím omáčku, abych nemusela použít mouku, jestli přisypu semínka do polévky nebo dalšího chodu... Je to až úsměvné, jak člověk najednou "přepne" myšlení, když vezme do ruky vařečku :-) I když... nedá se říci, že bych takto přepínala jen v kuchyni. Od té doby, co se snažím stravovat zdravě - a Váš kurz mě v tom VELMI posunul - se mi změnilo myšlení a vnímání všeobecně. Zostřila se mi intuice, začala jsem se mít více ráda, zbavila se obav a úzkostí atd. atd. Dva dny po absolvování kurzu "Poradce pro výživu a suplementaci" si tak v kuchyni vařím oběd a říkám si: Kéž bych se tím mohla živit. Odpoledne jdu do města, potkám známou, zmíním se jí, že mám kurz zdárně za sebou a ona se ptá: "A nechtěla bys mi občas něco uvařit?" Takže vařím sobě, příteli a druhý týden už i kamarádce. A sním o tom, že si zřídím jídelnu se zdravou domácí kuchyní a začnu vařit ještě i dalším.
Ing. Nicole Lukášková, Ph. D.
Velmi oceňuji osobitý přístup pana Jelínka a způsob vedení kurzů, jejich systematičnost a související provázanost. Všechny jeho další navazující a tématicky se specializující vzdělávací kurzy a semináře jsou cenným přínosem v oblasti mého poradenství.