Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Protizánětlivá dieta

Protizánětlivá dieta

Protizánětlivá dieta

Pojem "protizánětlivá dieta" je ve výživě trochu ošemetný. Obecně se vztahuje k situacím, kdy jedince trápí různé formy zánětů, a existuje přesvědčení, že úprava stravy může tyto projevy zmírnit, potlačit či dokonce odstranit (vyléčit). Potíž je v tom, že označení "protizánětlivá dieta" je příliš obecné na to, aby bylo možné ji s úspěchem aplikovat na všechny tyto situace. V základu jde o to, že záněty provází velmi široké spektrum různých chorob, které mají odlišné příčiny vzniku, na každou se tak aplikuje trochu odlišná koncepce stravy. Fakt, že zánět je jejich doprovodným  projevem, v některých situacích ale i příčinou, vylučuje možnost jedné univerzální diety.

Pro správné pochopení situace je nejprve potřeba správně pochopit význam pojmu "zánět":
Zánět je v podstatě přirozený proces, který je z fyziologického hlediska obrannou funkcí organismu. To znamená, že pomáhá bojovat proti cizorodým činitelům a bránit jej před poškozením. Řečeno ještě jinak je způsobem, kterým se tělo chrání před infekcí, nemocí nebo úrazem. Během zánětlivé reakce se zvyšuje produkce bílých krvinek (cytokinů), jejichž úkolem je zánětlivou situaci vyřešit (potlačit). Mezi základní příznaky akutního zánětu patří bolest, zarudnutí, otok nebo proteplení postižené části.

Pokud se stane, že zánětlivé reakce přetrvávají, vzniká z akutního zánětu chronický, který pak stojí za vznikem mnoha různých zdravotních komplikací. Zánět (akutní i chronický) může probíhat i skrytě, tedy bez znatelných příznaků.

Chronické záněty jsou velmi nebezpečné hned z několika důvodů:

1. Subjektivně se obtížně definují (na rozdíl od aktutních nebolí a nejsou lokalizované),

2. Provází mnoho chorob, navíc mají schopnost zesilovat jejich průběh,

3. Konvenční léčba je neumí řešit (= neexistují léky, které by situaci vrátily do původního stavu, tato léčiva jen potlačují příznaky a projevy).

Víme, že chronické záněty jsou přítomny u chorob, jako jsou např.:

Spektrum faktorů, které se spolupodílí na vzniku a rozvoji chronických zánětů, je také mnoho:

  • špatná koncepce stravy,
  • stres,
  • zvýšená fyzická zátěž, případně absence pohybu,
  • užívání některých léků,
  • porucha rovnováhy v mikrobiotě (ústní, střevní, vaginální...).

Vliv stravy na záněty

Existují potraviny, o kterých dnes panuje přesvědčení, že jejich pravidelná konzumace vznik zánětů vyvolává a podporuje (mají prozánětlivé účinky):

  • alkohol,
  • cukry,
  • vyšší podíl sacharidů ve stravě,
  • polotovary a konzervy (především s obsahem nevhodných aditiv),
  • uzeniny,
  • přepálené tuky (jako zdroj trans mastných kyselin),
  • grilované a smažené potraviny,
  • některé formy tuků a olejů (s přebytkem nasycených nebo omega-6 tuků),
  • proteinové koncentráty (v přebytku).

Současně se prezentují i protizánětlivě působící potraviny:

  • zelenina,
  • ovoce v přiměřeném množství,
  • oleje lisované za studena (s podmínkou, že při jejich konzumaci dojde k zachování vhodného poměru mezi jednotlivými skupinami mastných kyselin, nejdůležitější jsou poměry mezi nasycenými a nenasycenými tuky, a omega-3 a omega-6),
  • vybrané druhy ořechů a semen,
  • hořká čokoláda,
  • koření,
  • bylinné čaje, čaj zelený,
  • vybrané druhy hub (s obsahem beta-glukanů),
  • klíčky.

Se skupinami potravin, které jmenovány nebyly, je třeba při snaze potlačit chronický zánět pracovat uvážlivě. Jejich vliv na projevy chronických zánětů se odvíjí od jejich množství a formy (způsobu zpracování).

Upravovat stravu s cílem podporovat protizánětlivé podmínky v organismu či přímo potlačovat prozánětlivé reakce obnáší respektování řady pravidel, kterým se věnujeme ve všech kurzech. Tato pravidla vychází z koncepce celostního přístupu ke stravování, která je základem filozofie naší výuky. Cílem studia tak není jen pochopit, jak záněty vznikají a jaké metody léčby jsou používány, ale i naučit se upravovat stravu tak, aby se stala účinnou součástí řešení problému se záněty.

Co říkají o studiu naši absolventi

Martina Rubínová

S ohlédnutím pár let zpátky bych velice ráda i s odstupem času poděkovala z celého srdce Mgr. Martinu Jelínkovi za nasměrování na mé nové životní cestě. Vystudováním kurzu Poradce pro výživu a suplementaci se mi otevřela úplně nová profesní cesta, kdy se z mého koníčku stala postupně hlavní profese. To považuji za obrovskou životní výhru, za kterou nikdy nepřestanu být vděčná. Mám svou vlastní poradnu zdravého životního stylu, jsem svou paní. A tohle vše ještě umocňuje nepopsatelná radost z výsledků mé "práce". DĚKUJI ZA TO, MARTINE! Moderní on-line způsob studia spolu s myšlenkovými mapami mi ani po čtyřicítce, kdy už mozek není zvyklý se učit, nepřipadal náročný. Před 2 lety jsem přidala k výživové poradenské činnosti i práci s biorezonančním přístrojem Bicom. Léty praxe se mi na zdravotních výsledcích svých klientů potvrdilo, že když se spojí celkem 3 principy - úprava jídelníčku + úleva od zdravotních potíží pomocí kvantových vln + pochopení vzkazu těla přes nemoc a bolest, lidé nastartují svůj život na nových základech a zažívají "zázračná" uzdravení.

Miriam Onyedumbi

Môžem povedať, že kurz "Poradca pre výživu a suplementáciu" mi zachránil život. Celé roky som sa snažila dostať z veľmi ťažkej a agresívnej choroby, veľa som čítala, hľadala, dúfala, skúšala na sebe a keď som už začala strácať nádej, našla som tento kurz. Som zaň neskutočne vďačná a vždy ho budem odporúčať ďalej. Dozvedela som sa plno nových informácií a to čo som už vedela, sa mi potvrdilo. Pomocou tochto kurzu sa mi podarilo vidieť všetko objektívnješie a tým sa stalo všetko jasnejším. Veľmi milí a spoľahliví ľudia. Ďakujem!

Lucie Klusová

Vůbec jsem si neuměla představit, co obnáší distanční forma studia. To co však nastalo, předčilo všechny moje představy. Nejdřív jsem si myslela, že to nemůžu zvládnout, každý den dělat myšlenkové mapy, každý měsíc test, ale postupem času jsem si zvykla a studium se stalo součástí každého dne. Jelikož lekce jsou prezentovány takovou formou, aby je každý pochopil, bylo radost se každý den dozvědět něco nového. Hodně z nových informací jsem ihned začala používat ve své práci, takže mi zůstaly v paměti a hlavně jsem si všechno hned ověřila v praxi a viděla, co a jak funguje. Na každé měsíční setkání jsem se moc těšila a bylo pro mě velkým přínosem. Vždy se sešla parta skvělých lidí, a forma, kterou každoměsíční setkání byla vedena, mi naprosto vyhovovala. Žádné zbytečné informace, všechno srozumitelné a jasné. Byla jsem z přístupu pana Jelínka naprosto nadšená, nesetkala jsem se s člověkem, který by tolik věděl o svém oboru a uměl to tak podat ostatním. Moc se mi líbilo, že chce ostatním pomoct a netají žádné informace ani know-how, ale opravdu mu jde o to, aby se lidi o sebe líp starali a měli sami sebe rádi. Navíc jsme v rodině začali jíst lépe a já jsem během kurzu zhubla 4 kg, aniž bych o to usilovala. Pouhou změnou jídelníčku :-)