Úvod / Co se u nás studuje / Laktózová intolerance
Poruchy trávení a vstřebávání některých živin jsou rozšířeným problémem. Nejčastěji se projeví nadýmáním, plynatostí, pocitem špatného trávení, průjmy, křečemi v břiše, toto může vyústit v postupné hubnutí. Mezi nejrozšířenější poruchy patří laktózová intolerance, která v některých zemích postihuje i vysoké desítky procent celé populace.
Laktózová intolerance (laktózová nesnášenlivost, laktázová nedostatečnost) je stav, při kterém postiženému chybí nebo je omezena produkce laktázy. Tento enzym je produkován buňkami sliznice tenkého střeva a jeho úkolem je rozkládat mléčný cukr (laktózu). Pokud k tomu nedojde, konzumace zdrojů laktózy (živočišného mléka a mléčných výrobků) se projeví celou řadou trávicích potíží.
Nejvíce laktázy produkujeme v kojeneckém věku, následně jeho aktivita postupně klesá. K omezení jeho produkce dochází často u pacientů s chorobami tenkého střeva, nezřídka ale i po prodělaném průjmovém onemocnění, kdy příčinou je dosud ne zcela obnovená střevní mikroflóra. Obecně lze říci, že onemocnění se zhoršuje s věkem.
Příznaky tohoto problému by měly zmizet po vyloučení potravin, které vyvolávají popisované potíže - tedy živočišného mléka a mléčných výrobků s obsahem laktózy. Velmi často se ale laktóza používá jako aditivum (plnidlo) v mnoha potravinách, doplňcích stravy a lécích, což trochu komplikuje situaci lidem trpících touto intolerancí. Kromě snahy o úpravu jídelníčku je proto také potřeba důkladně číst etikety na výrobcích.
Někteří postižení jsou schopni bez větších potíží strávit některé druhy mléčných produktů (např. sýrů nebo jogurtů), protože obsah laktózy v nich je minimální, což je dáno procesem jejich zrání (fermentace). Čím déle je mléčná potravina fermentována (prochází procesem kvašení, při kterém se mikroorganismy živí laktózou), tím méně mléčného cukru obsahuje. Proto v některých situacích není nezbytně nutné vyhýbat se všem mléčným produktům, toto je ale silně individuální.
Protože poměrně častou příčinou vzniku laktózové intolerance je dysbalance ve střevním biomu, je pro zmírnění nadýmání a plynatosti v rámci nesnášenlivosti mléčného cukru vhodné podporovat diverzitu (druhovou pestrost) ve střevním traktu. Toto obnáší zajištění příjmu probiotických i prebiotických faktorů ve stravě, tzn. konzumaci fermentovaných potravin, vlákniny a v neposlední řadě i zdrojů vybraných mikroorganismů, které tvoří součást střevní mikroflóry (vyplácí se užívat i specifické doplňky stravy s obsahem mikrobů). K nápravě takové situace je potřeba investovat dostatek času, řádově týdny.
Pokud chce člověk postižený laktózovou intolerancí konzumovat mléčné výrobky (se sníženým obsahem laktózy), má možnost užívat přípravky s obsahem enzymu laktázy, které jsou v dnešní době dobře dostupné.
Jakmile z důvodu diagnózy laktózové intolerance dojde k omezování konzumace mléčných výrobků, je následkem takové změny i ovlivnění (= snížení) příjmu vápníku, protože živočišné mléčné produkty jsou v průměru jeho nejbohatším zdrojem, který se současně velmi dobře v těle využívá. V takové situaci je nutné ke stravě přistupovat se zvýšenou péčí s cílem zajistit dostatek tohoto minerálu úpravou způsobu stravování, nebo si pomoci vhodnými doplňky stravy. Aby nedošlo ke zbytečnému odklonu od rovnováhy, je současně nutné sledovat zastoupení vápníku vůči hořčíku, kde jejich vzájemný poměr řídí kvalitu nervosvalové koordinace a ovlivňuje tak celou řadu pochodů v těle (dlouhodobý nedostatek vápníku často vede k řídnutí kostí – osteoporóze). Ve všech kurzech, které pořádáme, se studenti na výukové hře ZOF učí poměry těchto prvků sledovat, a to u všech způsobů stravování.https://www.kurzyatac.sk/kurzy
Daniel Lupienski
Když jsem začal hledat nějaký kurz o výživě, zaměřoval jsem se na to, aby byl akreditovaný. Po chvilce jsem objevil kurz Poradce pro výživu a suplementaci, který nebyl akreditovaný, a tak jsem ho nejdřív přehlížel. Ostatní kurzy s akreditací, které jsem nacházel, mi přišly moc krátké, takže jsem začal zjišťovat, proč kurz Poradce pro výživu a suplementaci nebyl akreditovaný. Po chvilce jsem to pochopil a zapsal se. Tolik věcí, co mě naučil tento kurz, by mi rozhodně jiný, akreditovaný kurz nemohl nabídnout. Velmi mi vyhovovala online forma (mohl jsem studovat, když jsem měl čas a chuť). Velmi chválím poradnu u každé lekce, kde se můžete na cokoliv z dané lekce zeptat a lektor vám odpoví v nejkratším možném čase. Výuková hra je moc pěkně zpracovaná a hned vidíte, kde máte ve svém návrhu jídelníčku nedostatky. Pokud vás svět výživy zajímá, absolvujte tento kurz. Nebudete litovat.
Jana Schlosserová
O výživu jsem se začala zajímat už při studiu na VŠ, když jsem měla nadváhu a začala cvičit a zhubla 10kg a to si držím dodnes. Zkoušela jsem vše možné a občas to byl pokus- omyl. V té době jsem se nestravovala úplně nejlépe, což způsobovalo častá onemocnění, které jsem řešila léky a ne úpravou stravy a celkově jsem se dlouhodobě necítila dobře. A když se pak u nás otevřel obchůdek se zdravou výživou, kde se občas pořádaly i přednášky o zdraví a výživě, tak jsem se několika zúčastnila a lákalo mě to čím dál více. To byl začátek změn v mém jídelníčku. Pak se mi narodila dcera a v 7 letech jí diagnostikovaly Crohnovu chorobu - má jí 5 let a zatím žádná léčba nezabrala. Proto jsem se loni rozhodla pro kurz výživového poradce. Hledala jsem komplexní přístup k výživě a to jsem u pana Jelínka našla. Neprosazuje žádný svůj přístup, ale nahlíží na výživu komplexně a předává to ostatním lidem. Samozřejmě tam bylo i hodně odborných věcí a ne vše jsem byla schopná na 100% vstřebat. No pořád je co studovat a hledat co nejoptimálnější řešení. Každý jsme originál a každému vyhovuje něco jiného. Nezbývá než praktikovat a vyhodnocovat, proto se mi líbila i závěrečná seminární práce, kde jsme si mohli odzkoušet nabyté vědomosti (a nebylo to úplně jednoduché), ale opravdu pro mě hodně přínosné. Moc děkuji za tento kurz, který mi obohatil dosud nabyté informace a vřele doporučuji ostatním, kteří nekoukají na věci jen z jednoho úhlu pohledu. Děkuji pane Jelínku, že jsem měla tu čest u Vás studovat.
Jan Pokorný
Po třiceti letech v bankovnictví jsem se rozhodl změnit obor a začít se více věnovat oblasti nutriční stravy zejména pro oblast sportu. Protože už jsem nechtěl studovat žádnou další vysokou školu, hledal jsem kurz, který nebude jen jakási "rychlokvaška", ale poskytne mi dostatečně široký základ pro tento nesmírně zajímavý obor. Kurz Poradce pro výživu a suplementaci naprosto naplnil mé očekávání a maximálně vyhovoval požadavku získat široké základní znalosti v tomto oboru. Jednotlivé lekce jsou doplněny on-line poradnou, což přinášelo možnosti interakce s ostatními studenty a odpovědi na většinou praktické dotazy. Celková měsíční on-line shrnutí panem Jelínkem pomohla utřídit si pohled na ty nejdůležitější momenty i souvislosti. Měsíční testy pak poskytly zpětnou vazbu na průběžnou úroveň znalostí. Závěrečná seminární práce i test byly určitě dobrou prověrkou celkově získaných znalostí. Myslím, že tento kurz patří k tomu nejlepšímu, co je v nabídce pro studium nutriční stravy, poskytuje skvělé základy v široké oblasti s následnou případnou možností budoucí specializace. Velké poděkování patří panu Jelínkovi a celému kolektivu, který se podílí na přípravě. Jsem rád, že jsem zvolil dobře!