Úvod / Jak se u nás studuje / Kdo u nás nejčastěji studuje?
Když v roce 2006 vznikla první verze kurzu „Poradce pro výživu“, byla určena profesionálům. Tedy lidem, kteří potřebovali toto know-how ke svojí profesi – prodejcům potravin, doplňkům stravy, trenérům, lidem zabývajícím se poradenstvím v oblasti zdraví.
Od samotného počátku jsem se snažil o celostní přístup ke studiu. Záhy se zjistilo, že holistické pojetí zdraví a způsobu stravování je bližší především těm, kteří tyto znalosti využívají ve vlastním soukromém životě.
Chválabohu kurzem neustále prochází specialisté z oborů medicíny, farmacie, fyzioterapie, trenérství různých sportovních odvětví, odborných konzultantů či poradců. Je to dobře proto, že kurz si díky těmto zájemcům udržuje určitou odbornou úroveň a nesklouzává pouze do povrchních a jednoduchých systémů a prezentace laických a vědou nepodložených teorií.
Faktem ale je, že naprostá většina zájemců pochází z „lidu“.
O koho se jedná?
Ty si prostě a jednoduše chtějí udělat jasno ve správném způsobu stravování především kvůli svým dětem. Tady otevřeně přiznám, že této skupině populace fandím nejvíce, protože chceme-li změnit realitu, je potřeba vždy začít u sebe a tuto tendenci předávat svým ratolestem.
Takoví, kterým nejde o trhání světových rekordů, ale „pouze“ o kvalitní péči o svoje tělo tak, aby co nejdéle odolávalo celkové amortizaci způsobené zvýšenou fyzickou zátěží.
Ortodoxní medicína jim v řešení jejich problémů nepomohla, hledají tak „alternativní“ cestu ke zdraví. Tedy takovou, u které si uvědomují, že nemalou měrou se na výsledku spolupodílí i strava samotná.
V této skupině najdeme vegetariány, vegany, vitariány (raw), propagátory paleo diet a dalších specificky zaměřených dietetických režimů. Tito nadšenci mají potřebu se ujistit, že právě jejich způsob stravování je nejenom ten správný, ale především zdravý.
Na tomto místě musím zdůraznit jednu klíčovou věc:
Žádný masově propagovaný způsob stravování není ten správný ani zdravý.
Existuje pouze jedna varianta „dokonalého“ přístupu ke stravě a zdraví. Taková, která respektuje individualitu ve všech jejích projevech.
V kurzu se s ohledem na takto specificky vyprofilované „dietáře“ učíme, že je možné se dlouhodobě stravovat vegetariánsky, vegansky, raw, paleoliticky a dalšími variantami. Je pouze potřeba znát základní pravidla, která ve stravě ovlivňují chování metabolismu, a upravit je k obrazu svému.
Problematika redukce nadváhy je v oblasti výživy nikdy nevadnoucí stálicí. Osobně nejsem zastánce jakýchkoli diet, u kterých se člověk trápí nedostatkem energie, chutí jednotlivých pokrmů či ve výsledku nechtěným jo-jo efektem. Důvodem je fakt, že takové režimy nejsou efektivní a navíc v mnoha případech různým způsobem poškozují zdraví. Tato filozofie se prolíná celým kurzem a je zajímavé, jak mnoho absolventů potvrzuje, že v průběhu půlročního studia na základě pozvolných změn ve stravování způsobených rozšiřováním si vědomostí o racionálním stravování „sami od sebe“ zredukovali objem nechtěných tukových polštářů.
Vysvětlení, proč většina zájemců o studium nepochází z řad „profesionálů“, je jednoduché:
Žijeme v době, která je typická obrovským rozmachem zájmu o zdraví. Trh nás bombarduje novými potravinami, doplňky, různými pomůckami a metodami zkvalitňující náš život včetně našeho zdraví. Zajímavé je, že čím více se hovoří o tom, jak se „mít lépe“, tím větší množství problémů se vynořuje na povrch. V podstatě zjišťujeme, že systém farmaceuticko-medicínské péče není schopen účinně řešit chronické potíže vzniklé nesprávným životním stylem. Proto se stále více lidí orientuje směrem, který je nejefektivnější:
Chtějí se starat sami o sebe.
Toho dosáhneme pouze tak, že se budeme vzdělávat a současně směřovat svoje snažení k jednoduchosti. Čím více různých lidí prochází těmito kurzy, tím více zpětných vazeb potvrzující tuto filozofii dostáváme.
Další kurzy, které jsou součástí stálé nabídky vzdělávání, jsou zaměřeny jasně daným směrem:
„Výživa ve sportu“ nabízí zájemcům o aktivní sport pružný systém, se kterým se v reálném sportovním životě v žádném případě neztratí. Filozofie tohoto kurzu je postavena na schopnosti přirozeně kombinovat stravu s doplňkovou výživou s ohledem na metabolickou individualitu jedince včetně jeho sportovního zaměření. Vše s cílem nejen podporovat samotnou výkonnost, ale především zajistit organismu co nejlepší podmínky pro důkladnou regeneraci. Obecně totiž platí, že hlavním problémem sportovců není umět kombinovat trénink s výživou tak, aby se zvyšovala úroveň jeho výkonnosti. To dnes umí každý.
Největší výzvou je umět kvalitně regenerovat a dát tak tělu prostor, aby se v oblasti jakéhokoli sportovního snažení dlouhodobě posouvalo bezpečně vpřed. Je tedy logické, že se do tohoto kurzu hlásí především sportovci budující aktivní kariéru či jejich trenéři.
„Cesta za vysněnou postavou“ je kurz určený především „laické“ veřejnosti. Na první pohled se zdá, že se nijak výrazně neliší od „Výživy ve sportu“. Opak je ale pravdou. Je určen všem, kteří chtějí „vylepšit“ svoji postavu. Kurz tak plní zájemci o redukci nadváhy, nabírání svalové hmoty i s cílem formovat postavu různými způsoby a směry. Kurz je určen úplně všem bez rozdílu toho, k jaké výživové filozofii se hlásí. Absolvováním jednoměsíčního studia se naučíte systém, který vám umožní formovat postavu s různými stravovacími režimy. Podmínkou je samozřejmě zvolit si vhodnou pohybovou aktivitu, bez které to nikdy nejde. Na tomto místě nemá smysl nic nalhávat – není možné určit, jaký procentuální podíl odpovědnosti při formování postavy nese strava a jaký pohybová aktivita. Jisté je pouze to, že jeden bez druhého nemohou v praxi přinést stabilní výsledky.
Makriobiotika je životní filozofie spjatá se specifickým způsobem stravování, která původně vznikla v Japonsku. Podařilo se jí rozšířit se prakticky po celém světě. Její principy jsou velmi jednoduché - a přesně takto to její tvůrci i zamýšleli. Díky tomu se stala velmi populární. Bohužel i přes svoji transparentnost byla a stále zůstává ne úplně přesně pochopena. Problém není v jejích principech, ale v „detailech“, které tady rozhodují o tom, jak dobře (ne)bude fungovat.
Kurz „Makrobiotika v české kuchyni“ vychází vstříc všem zájemcům o tento způsob stravování, kteří jej chtějí nejen pochopit, ale především správným způsobem uvést do praxe v našich zeměpisných podmínkách. Praxe bohužel ukazuje, že většina nadšenců do této filozofie si spíše zdravotně ubližuje, než aby se posunuli směrem vpřed. V kurzu se naučíte používat potraviny především z našeho prostředí a správným způsobem. Na základě toho zjistíte, že tato filozofie skutečně ctí pravidlo „V jednoduchosti je krása“.
Kurz Tajemství biologického věku oslovuje především tu část populace, která cílí na každodenní systematickou péči o svoje tělo i mysl. Jejich cílem je cítit se navždy mladí. Faktem je, že chronologické hodiny „odtikávají“ každému stejně. Hodnota věku biologického, který je odrazem fungování metabolismu a stavu naší mysli, je ale silně proměnlivou veličinou. Tedy takovou, kterou máme možnost ovlivňovat vlastní vůlí a pílí. Existuje řada poměrně dobře měřitelných ukazatelů, které hodnotí kvalitu fungování lidské bytosti a ze kterých můžeme určit, jak vlastně ve skutečnosti „staří“ jsme. Biologický věk tak může být buď výrazně vyšší, nebo naopak mnohem nižší, než věk chronologický.
V tomto kurzu se učíme techniky, jak se o sebe správně starat – v oblasti výživy, pohybu i nastavení mysli. Ne za účelem navyšování výkonnosti, ale především zlepšení kvality fungování celé naší bytosti.
Vegetariánství a veganství v praxi reaguje na stále rostoucí zájem o bezmasý či ryze rostlinný způsob stravování. Fakta v této oblasti jsou jasná – stále větší počet lidí na celém světě má snahu se stravovat těmito (alternativními) způsoby stravování a většina z nich si neuvědomuje, jak velký zásah do fungování svého metabolismu i zdraví způsobí. Výsledkem je celá řada různých zdravotních komplikací, kterým je ale ve skutečnosti možné velmi elegantně předcházet.
Tento kurz provede zájemce o tyto způsoby stravování všemi úskalími, které je mohou u jednotlivých forem vegetariánství potkat. Na výukové hře ZOF si nacvičí i tvorbu jednotlivých forem vegetariánských jídelníčků pro různé skupiny populace – děti, sportovce těhotné a kojící.
Ze všech měsíčních kurzů, které pořádáme, je největší zájem právě o tento.
Výživa dětí má jasný cíl – naučit rodiče, jak pracovat s dětskou výživou tak, aby se dítě dostatečně najedlo, dostalo všechny živiny nezbytné pro jeho fyzický i psychický růst a vývoj a zbytečně neorientovalo pozornost nežádoucím směrem, jako jsou různé sladkosti apod.
V kurzu se zabýváme všemi dětskými věkovými kategoriemi, dotýkáme se i problematiky vztahu stravování a sportovních aktivit. Rodiče se naučí svým ratolestem vybírat vhodné potraviny, sestavovat jídelníček tak, aby byl ve všech směrech efektivní a „nenásilný“ a zaměří svoji pozornost i na techniky, jak úspěšně odolávat manipulativním marketingovým strategiím výrobců a prodejců „nezdravých“ potravin.
Je zajímavé sledovat, jak se vyvíjí trendy zájmu populace o studium v oblasti generačních rozdílů. Historicky nejstarší účastník kurzu měl 75 let, nejmladší naopak 15.
Bc. Ondra Matoušek
Do kurzu jsem vstupoval po osobním doporučení, v té době s vysokoškolským tělovýchovným vzděláním a několika lety zkoušení různých nutričních postupů sám na sobě. Mým největším strachem bylo, abych nestrávil většinu času opakováním již známých informací a z kurzu si opravdu něco odnesl. Hned první týden mě ale strachu zbavil, kdy jsem i v absolutně základních problematikách nalézal fakta, která mě obohacovala a dokazovala tu výbornou referenci, kterou jsem původně dostal. Upřímně mě zaujal holistický pohled p. Jelínka, který svým studentům dokázal bez rozdílu úrovní předat velkou spoustu zajímavých informací, převedených přímo do praxe prostřednictvím nutričního software ZOFapp, který nemá na tuzemském trhu v rámci rozmanitosti jeho funkcí žádnou konkurenci. Z kurzu si odnáším krom informací týkajících se výživy i cenné rady do začátku podnikání a i mírně odlišný způsob uvažování nejen nad nutriční problematikou a můžu ho doporučit každému bez ohledu na jeho aktuální úroveň. Tento půlroční vzdělávací proces v kombinaci s přípravným seminářem na státní zkoušku vnímám jako výbornou přípravu na klinickou praxi a i na zkoušku jako takovou. Martina Jelínka si vážím jako člověka, vnímám ho jako odborníka na správném místě a jsem vděčný za čas, který jsem s ním měl možnost strávit.
Marie Hloušková
Kurz předčil má očekávání. Počáteční obavy, jak budu zvládat každý den vstřebat 3 lekce + dělat mentální mapy, se transformovaly v každodenní návyk a těšení se na nové, zajímavé informace. Přístup pana Jelínka je neuvěřitelný – profesionální a srozumitelný výklad, který nechával prostor studentům udělat si svůj vlastní názor na dané téma. Nikomu nic nenutí a zároveň vás ovlivní přemýšlet o věcech i z jiného úhlu pohledu. Mohu jen doporučit!
František Mrkáček
Od raného věku jsem se věnoval různým sportům, což ve mně už od puberty vzbudilo zájem o zdravý životní styl. Ten mě přivedl ke kulturistice, kde jsem si poprvé uvědomil, jak zásadní roli hraje strava při dosahování výsledků. To mě vedlo k intenzivnímu studiu a experimentování v oblasti výživy, což se stalo mojí vášní na více než deset let. V roce 2018 jsem objevil Wim Hofovu metodu, která mi poprvé umožnila zažít změněný stav vědomí a pocítit transformační sílu hormetického stresu. Tato zkušenost mě naučila, že optimální zdraví vyžaduje rovnováhu tří pilířů: psychiky, stravy a pohybu. Bohužel komfort a blahobyt často tyto pilíře narušují, a proto bychom se na ně v dnešní době měli zaměřit co nejvíce. Abych své znalosti ještě více prohloubil a mohl je efektivně předávat dál, absolvoval jsem odborný kurz výživového poradenství ATAC u pana Jelínka, který jsem zakončil státní autorizovanou zkouškou. Tento kurz je promyšlený do posledního detailu. Témata probíráte postupně a systematicky, den za dnem. Každý den navrhujete jídelníčky na konkrétní téma, což vám pomáhá vytvořit jasnou představu o tom, jak by měl vypadat pestrý a přirozený jídelníček – což je něco, co dnešní populaci často chybí. Každý měsíc musíte složit test, který vás posune do další fáze studia. Na závěr kurzu je potřeba absolvovat závěrečný test a vypracovat seminární práci. Teprve poté je kurz dokončen. Tento kurz jsem si vybral nejen kvůli jeho kvalitnímu obsahu, ale také proto, že jsem u pana Jelínka cítil jeho celostní přístup a duchovní přesah. Dnes pomáhám svým klientům orientovat se ve zdravé výživě, pochopit principy správného stravování a najít cestu k lepšímu zdraví i kvalitnějšímu životu.