Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Hypertenze

Hypertenze

Hypertenze

Hypertenze (vysoký krevní tlak) je velmi rozšířeným zdravotním problémem. Postihuje lidi různého věku, výjimkou není ani dětská populace. Krevní tlak je síla, kterou vyvíjí krev při průchodu v tepnách a žílách, měří se ve dvou hodnotách:

1. Systolický. 
Při měření se jedná o horní hodnotu, vzniká při srdečním stahu (systole), kdy je krev vypuzována ze srdce do tepen.

2. Diastolický.
Měřená spodní hodnota, vzniká při uvolnění srdečního svalu.

Normální krevní tlak se udává 120/80 (systolický/diastolický), popřípadě nižší. Krevní tlak běžně kolísá, jedná se o přirozenou rekci na podmínky, které na nás působí (pohyb, stres, spánkový režim, některé látky ve stravě…). Stav, kdy je krevní tlak dlouhodobě na vysokých hodnotách (většinou 140/90 a výš), se označuje jako hypertenze.

Příčiny vzniku vysokého krevního tlaku se nejčastěji vztahují k psychosomatické platformě (= stresové projevy). Vliv má ale i zdravotní stav jedince, nejvíce nadváha, cukrovka, aterosklerotické změny cév, zvýšená funkce štítné žlázy. Vysoký krevní tlak se objevuje často i v průběhu těhotenství, trpí jím dlouhodobí kuřáci, případně takto reaguje tělo na užívání některých léků (např. hormonální antikoncepce) a nesprávné návyky ve stravování (vysoký příjem alkoholu, soli, stimulačních látek).

Obecně platí, že muži jsou k vysokému krevnímu tlaku dvakrát náchylnější než ženy.

Vliv stravy na vysoký krevní tlak

Strava má na hodnoty krevního tlaku nemalý vliv, a to v obou směrech – zvyšování i snižování. Nejvíce jeho hodnoty zvyšuje:

- Vysoká konzumace alkoholu (naopak malé množství alkoholu má schopnost roztahovat cévy a krevní tlak tak dočasně snížit),

- Přebytek soli – kuchyňská sůl (chlorid sodný) je koncentrovaným zdrojem sodíku. Tento minerál váže mezibuněčnou vodu a zatěžuje tak srdečně-cévní systém, výsledkem je zvyšování hodnot krevního tlaku.

- Stimulační látky – nejvíce problematický je kofein nacházející se v energy drincích, kávě nebo černém čaji.

Existují i potraviny, které mají v určitém rozsahu schopnost hodnoty krevního tlaku snižovat. Mezi typické zástupce patří česnek, mučenka, heřmánek, ibišek či některé adaptogenní byliny. Z konkrétních látek pak mají vliv hořčík, draslík nebo koenzym Q10.

V kurzu Poradce pro výživu se studenti na výukové hře ZOF učí vytvářet jídelníčky, u kterých pracují s těmito potravinami a látkami s cílem optimalizovat stravu tak, aby vedla ke snižování vysokého krevního tlaku v potřebném rozsahu. Aby toto fungovalo i v praxi, je nezbytně nutné se vyhýbat všem faktorům, které vznik hypertenze podporují – pokud například nedojde ke snížení příjmu soli, alkoholu či kávy, a neomezí se kouření, nemá optimalizace stravování v podobě přednostního zařazování vhodných potravin větší smysl.

Co říkají o studiu naši absolventi

Jan Pokorný

Po třiceti letech v bankovnictví jsem se rozhodl změnit obor a začít se více věnovat oblasti nutriční stravy zejména pro oblast sportu. Protože už jsem nechtěl studovat žádnou další vysokou školu, hledal jsem kurz, který nebude jen jakási "rychlokvaška", ale poskytne mi dostatečně široký základ pro tento nesmírně zajímavý obor. Kurz Poradce pro výživu a suplementaci naprosto naplnil mé očekávání a maximálně vyhovoval požadavku získat široké základní znalosti v tomto oboru. Jednotlivé lekce jsou doplněny on-line poradnou, což přinášelo možnosti interakce s ostatními studenty a odpovědi na většinou praktické dotazy. Celková měsíční on-line shrnutí panem Jelínkem pomohla utřídit si pohled na ty nejdůležitější momenty i souvislosti. Měsíční testy pak poskytly zpětnou vazbu na průběžnou úroveň znalostí. Závěrečná seminární práce i test byly určitě dobrou prověrkou celkově získaných znalostí. Myslím, že tento kurz patří k tomu nejlepšímu, co je v nabídce pro studium nutriční stravy, poskytuje skvělé základy v široké oblasti s následnou případnou možností budoucí specializace. Velké poděkování patří panu Jelínkovi a celému kolektivu, který se podílí na přípravě. Jsem rád, že jsem zvolil dobře!

Mgr. Andrea Hrušková

Jsem maminkou sedmileté dcerky, takže denně řeším, jak sestavit její jídelníček, aby byl chutný, vyvážený a zdravý. Informace v kurzu Výživa dětí mi velmi pomohly toto dilema jednoduše vyřešit. Oceňuji komplexní pohled Mgr. Jelínka na tuto problematiku a velmi kvalitně zpracovaný obsah kurzu.

Ing. Eva Kusová

Světu zdraví, fitness a wellness se věnuji již několik let. Své znalosti prohlubuji studiem jednotlivých výživových kurzů. Výživa ve sportu prostřednictvím kurzů Atac mě oslovila, jelikož se sportovní aktivity staly mým neodmyslitelným způsobem relaxace, odpočinku i profesní praxe. Jednou z nejdůležitějších dovedností Poradce pro výživu je schopnost přemýšlet komplexně v souvislostech vedoucími k vytyčeným cílům. Právě tuto způsobilost oceňuji na kurzu nejvíce. Děkuji Martinu Jelínkovi za jeho osobitý přístup a pohled na danou problematiku a jedinečný kurz v jeho podání.