Seitan se zapékaným bramborem

Dnešní recept patří do kategorie rychle a snadno připravitelných, dobře stravitelných a proteinově dostatečných. Ta nějak bych viděl prvotní stručnou charakteristiku chodu, u kterého tímto samozřejmě výčet jeho výhod zdaleka nekončí.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Nutriční tabulka nám při prvním pohledu řekne, že dnešní porce je typicky vysokoproteinová. Nejvíce výhod z ní budou tedy čerpat především někteří sportovci a jedinci snažící se zredukovat nadměrnou hmotnost.

  2. Kombinaci seitanu jako zdroje čistých bílkovin (především lepku) a tofu jsme volili proto, že společně s malým zastoupením proteinů v bramborách eliminujeme zastoupení limitních aminokyselin. Mluvme tedy o zastoupení prakticky plnohodnotných bílkovin.

  3. Glykemický index celého pokrmu je velmi nízký. Přesně tak, jak jsme v naší škole zdravého vaření zvyklí.

  4. Termický dopad půjde více směrem k mírně ohřívajícímu. Důvodem je tepelná úprava receptu v kombinaci s pepřem. Protože jsme použili i sůl a sójovou omáčku, nečekejme žádné dramatické dopady na vlastní termoregulaci.

  5. Energeticky je recept mírně jin. Vysoký poměr bílkovin a zastoupení soli ale dává dnešní porci nemalou dávku jang energie.

  6. Vyšší zastoupení bílkovin včetně tepelné úpravy způsobí, že výsledné působení porce na acidobazickou rovnováhu půjde spíše mírně okyselujícím směrem.

  7. Recept se mi líbí jako vysokoproteinové jídlo po tréninku. Je bez laktózy, ale s lepkem, takže celiaci mají dnes smůlu.

  8. Z důvodů, které by měly být už chronicky známé, volíme pouze bio tofu. Protože není tak dobře stravitelné jako seitan, je rozumnější je použít v menším množství.

  9. Celá porce je tepelně upravená, je tedy deficitní na enzymy. Osobně navrhuji před jeho konzumací vypít menší množství čerstvě lisované zeleninové šťávy, čímž tento „problém“ elegantně vyřešíme.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

25 minut

Přibližná cena

35 Kč

Kategorie

Hlavní chody

Vhodné pro




Podobné recepty