Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Zrna
Energie kcal
398 kcal
Energie kJ
1663 kJ
Bílkoviny
9 g
Sacharidy
74 g
Tuky
4.7 g
Vláknina
4 g
Kukuřice setá (Zea mays) je obilovina, která má svůj původ ve Střední Americe. Řadí se mezi kulturní plodiny, které se v zemědělství využívali už před 10 000 lety. Tato bezlepková obilovina s velkými klasy má svůj původ ve střední Americe, odkud se postupně rozšířila i do Ameriky jižní. U Mayů a Aztéků společně s fazolemi a amarantem patřila k nejdůležitějším plodinám. Do Evropy se kukuřice dostala v 16. století, v Česku je její pěstování doloženo od roku 1779. Dnes je kukuřice po rýži a pšenici třetí nejpěstovanější obilovinou světa, pro potravinářské účely využíváme především druh Kukuřice cukrová.
Kukuřice je bezlepková, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu. Je bohatým zdrojem draslíku a hořčíku - oba prvky mají zásadní vliv na správné fungování srdečně-cévního systému. Slupka kukuřice obsahuje antinutriční látky, které snižují využitelnost aminokyseliny tryptofanu a vitamínu B3 - v minulosti toto způsobovalo vznik podvýživy a rozšíření nemoci z deficitu niacinu (B3) zvané pelagra. Zrna mají střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Kukuřice je univerzální obilovinou, zrna se používají jako příloha. Proces mražení a následného rozmrazování potravin způsobuje úbytek některých termolabilních mikroživin, nejčastěji vitamínů a některých fytochemických látek. Pomalé a postupné rozmrazování ničí největší množství živin. Mraženou zeleninu je proto při její přípravě vhodné vložit přímo do vroucí vody, případně použít při dušení a pečení sladkých i slaných pokrmů:
- polévek,
- salátů,
- pomazánek,
- müsli směsí.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.