Salát z pečené červené řepy

Zeleninové saláty umí skrývat mnohá překvapení. Pokud zatoužíme po bezmasé variantě se sýrem, nemusí to zákonitě znamenat, že skončíme u směsi syrové zeleniny s dvacetiprocentním eidamem.

Možností je spousta, kreativitě meze klást nebudeme a především zatoužíme po tom, abychom dospěli k zajímavému nutričnímu výsledku, který bude s ohledem na letní období „prošpikován“ nejen antioxidanty, ale i termicky osvěžujícími účinky.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Už hned první pohled do nutriční tabulky nám řekne, že máme na talíři poměrně vydatný pokrm. Z pohledu poměrů makroživin se stále držíme na úrovni vysokosacharidového, i když bílkoviny a tuky jsou poměrně v těsném závěsu. Je to z převážné části dáno tím, že součástí našeho salátu není pečivo, které samozřejmě v případě zájmu můžeme zařadit. Preventivně ale počítejme s tím, že by se kromě sacharidů zvýšilo i množství energie, což by někteří mohli nést poměrně nelibě.

  2. Protože je součástí receptu luštěnina, je jasné, že glykemický index bude výrazně nízký. Dokládá to mj. i množství vlákniny, které je ukázkové.

  3. Zastoupení bílkovin je velmi zajímavé. Tady bych se nebál tvrdit, že se blížíme charakteristice „vysokoproteinový“. Hlavní dva zdroje – čočka a sýr – zaručí mírně náročnější stravitelnost. S touto charakteristikou je potřeba počítat, zohledníme ji především u výběru situací, kdy si na této dobrotě pochutnáme.

  4. Tuků je přiměřené množství. Převažujícím zdrojem je ovčí sýr, zbytek pochází z olivového oleje. Ve výsledku dospějeme k vyváženému poměru nasycených a nenasycených forem, což není nijak tragické.

  5. Termicky se budeme držet mírně osvěžujících parametrů. Toto se bude odvíjet od množství použitého pepře a cibule, které umí s těmito charakteristikami krásně zamíchat.

  6. Sýr a sůl jsou typickými nositeli dynamických zpevňujícíchenergií, které jsou zesilovány procesem pečení řepy a vaření čočky. Ostatní použité suroviny tyto tendence vyvažují svým protipólem – celkový výsledek je poměrně vyvážený. Líbil by se mi ale ještě víc s kváskovým pečivem.

  7. Acidobazicita bude inklinovat mírně kyselinotvorným směrem.

  8. Salát je zdrojem laktózy. Jedinci, kteří se s ní příliš „nekamarádí“, by toto měli brát na zřetel.

  9. Pokud bych měl potřebu mírně „rozpohybovat“ peristaltiku střev a nechtěl riskovat žádný extrém, použil bych dnešní recept.

  10. Dětem bych nabídl salát přibližně od dvou let věku.

  11. Sportovci by měli myslet na to, že salát má velmi nízký glykemický index. Není proto příliš vhodný ihned po zátěži, zbytečně by zpomalil regeneraci glykogenu. Dopřál bych si jej ale jako plnohodnotnou alternativu hlavního chodu společně už se zmíněným kváskovým pečivem.

  12. Obecně bych se vyhnul salátu na večeři. Důvodem je náročnější stravitelnost bílkovin. Toto je ale relativní informace, protože ve srovnání s klasickou českou kuchyní si v tomto směru nemůžeme na nic stěžovat. Pouze říkám, co bych udělal já, protože nerad chodím spát s plně fungujícím žaludkem.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

35 minut

Přibližná cena

32 Kč / jedna porce

Kategorie

Hlavní chody

Vhodné pro



Podobné recepty