Energie kcal
314 kcal
Energie kJ
1312 kJ
Bílkoviny
24 g
Sacharidy
40 g
Tuky
2 g
Vláknina
14 g
Čočka jedlá (Lens culinaris), známá také pod označením čočka kuchyňská, je luštěnina původně pocházející z Přední Asie. Patří mezi potraviny, které lidský rod provází už přes 10 000 let. Existuje řada druhů, které se od sebe liší velikostí i barvou.
Loupaná čočka obsahuje mnohem menší podíl vlákniny i antinutričních látek než v neloupaném stavu. Z toho důvodu se i rychleji připravuje (není potřeba ji před přípravou delší dobu namáčet), je vhodnější pro širší skupiny populace (malé děti, jedince s poruchami trávení).
Je bohatým zdrojem bílkovin a draslíku, nutričně ji proto můžeme považovat za atraktivní potravinu.
Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Čočka se vaří relativně krátce (řádově minuty), snadno se rozvaří.
V kuchyni má pestré využití:
- do polévek,
- součást salátů,
- k výrobě pomazánek,
- jako hlavní chod.
Z čočky se vyrábí mouka.
Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské kuchyni.