Kurzy ATAC

Čočka červená loupaná

Kategorie: Luštěniny / Zrna

Čočka červená loupaná

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

314 kcal

Energie kJ

1312 kJ

Bílkoviny

24 g

Sacharidy

40 g

Tuky

2 g

Vláknina

14 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (24 g) Sacharidy (40 g) Tuky (2 g) Vláknina (14 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (32 %) Sacharidy (53.3 %) Tuky (5.7 %) Vláknina (8.9 %)

Čočka jedlá (Lens culinaris), známá také pod označením čočka kuchyňská, je luštěnina původně pocházející z Přední Asie. Patří mezi potraviny, které lidský rod provází už přes 10 000 let. Existuje řada druhů, které se od sebe liší velikostí i barvou.

Čočka červená loupaná a zdraví

Loupaná čočka obsahuje mnohem menší podíl vlákniny i antinutričních látek než v neloupaném stavu. Z toho důvodu se i rychleji připravuje (není potřeba ji před přípravou delší dobu namáčet), je vhodnější pro širší skupiny populace (malé děti, jedince s poruchami trávení). 
Je bohatým zdrojem bílkovin a draslíku, nutričně ji proto můžeme považovat za atraktivní potravinu. 
Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Čočka červená loupaná v kuchyni

Čočka se vaří relativně krátce (řádově minuty), snadno se rozvaří.
V kuchyni má pestré využití:
- do polévek
- součást salátů,
- k výrobě pomazánek
- jako hlavní chod
Z čočky se vyrábí mouka.
​Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské kuchyni.