Energie kcal
41 kcal
Energie kJ
171 kJ
Bílkoviny
1.3 g
Sacharidy
7.2 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
1.7 g
Červená řepa (Beta vulgaris) je kořenová zelenina původně pocházející ze Středomoří. Je typická intenzivně červenou až červenofialovou barvou a výraznou chutí.
Červená barva řepy je způsobena silným antioxidantem betacyaninem, který má pozitivní vliv na imunitní systém.
Je významným zdrojem betainu, který má schopnost snižovat hladinu homocysteinu v těle.
Někteří lidé špatně metabolizují červené barvivo, dochází pak ke zbarvení moči do červena - toto ale není zdraví škodlivé.
Červená řepa je významným zdrojem draslíku, má tak nemalý vliv na činnost srdečně-cévního systému.
Kořen červené řepy se v kuchyni používá stejným způsobem jako ostatní druhy kořenové zeleniny.
Nejčastěji se konzumuje syrová, můžeme ji ale i tepelně upravovat - vařit, dusit, péct.
Používá se jako součást:
- zeleninových obloh,
- salátů,
- polévek.
Je častou součástí směsí lisovaných šťáv.