Mungo kaše

Luštěniny skrývají pro lidstvo zatím nedoceněný potenciál. Mají bohužel tu smůlu, že jsou většinou západního světa vnímány jako podřadná potravina. Jedním z hlavních důvodů je především jejich náročnější stravitelnost daná obsahem antinutričních látek a vysokým podílem nerozpustné vlákniny. Nejhůře jsou na tom klasické fazole, naopak s mnohem lepší úrovní stravitelnosti se setkáme například u hrachu nebo fazolí mungo.

I přesto, že mungo nepatří mezi naši typickou plodinu, není potřeba být defenzívní a s klidným svědomím můžeme pustit uzdu fantazii, které se údajně meze nekladou. Dnešní recept vyjde vstříc především milovníkům kaší.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Mungo je nutriční fenomén. Někdo by řekl „hvězda“. Dominují mu komplexní sacharidy s nízkým glykemickým indexem, je favoritem v oblasti zastoupení vlákniny i bílkovin. V celkovém součtu bych si troufnul tvrdit, že prakticky bezkonkurenční. Navíc obsah tuků je minimální, je tedy možné s úspěchem tuto luštěninu považovat za dietní.

  2. Aby celá nálož bílkovin v porci byla dobře stravitelná a neznamenala pro trávicí trakt zbytečnou zátěž v žádném směru, je potřeba dodržovat při jejich přípravě některá důležitá pravidla: Prvním z nich je delší doba namáčení, při které zrna změknou a nerozpustná vláknina tak bude (při její následující tepelné úpravě) lépe trávicím traktem respektována.

  3. Dalším pravidlem je pomalé vaření, při kterém (především zpočátku) je potřeba sbírat pěnu obsahující antinutriční látky. Obecně platí, že je vhodné fazole důkladně rozvařit.

  4. Třetím pravidlo nám říká, že některé druhy koření stimulují funkci trávení podporou zažívacích enzymů a zvýšeným prokrvením sliznice. Toto je důvod, proč jsme použili kari a majoránku.

  5. Určitě se vyplatí vědět, že koncentrovaný obsah bílkovin je rozumné „naředit“ přidáním surovin jako jsou například brambory, jejichž škrob navíc poslouží jako plnidlo i pojivo v kaši a navýší její objem.

  6. Pokud padne otázka, proč zrovna lahůdkové droždí, bude odpověď prozaická – jsou nejbohatším zdrojem dobře využitelných forem vitamínů B komplexu, které hrají zásadní roli při tvorbě energie z přijatých živin.

  7. I přesto, že ne každý prahne po redukci hmotnosti, bych zbytečně do kaše žádný olej už nepřidával. Zvýšil by sice chuť pokrmu, ale připadne mi zbytečné navyšovat jeho energetický obsah.

  8. Termicky bude pokrm mírně ohřívající, energeticky velmi mírně směrem k jin straně.

  9. Konzumací dnešního receptu udržíme acidobazické pochody v těle kolem neutrálních hodnot – to ale pouze za předpokladu, že budeme důkladně kousat a velikost porce nás povede směrem ke střídmosti.

  10. Mungo kaše je skvělým jídlem pro sportovce v potréninkové době regenerace, případně pro jedince s proteinovou malnutricí nebo snaživce o redukci nadváhy.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

50 minut bez namáčení

Přibližná cena

20 Kč / 1 porce

Kategorie

Svačiny

Vhodné pro





Podobné recepty