Energie kcal
369 kcal
Energie kJ
1542 kJ
Bílkoviny
22 g
Sacharidy
56 g
Tuky
1.6 g
Vláknina
14 g
Mungo fazole je drobná luštěnina olivové barvy, jedná se o semena rostliny Vigny zlaté (Vigna radiata).
Pochází z Indie, kde se také nejvíce pěstuje, stejně jako v Číně a Thajsku, je tedy typickou součástí indických a čínských pokrmů.
Fazole mungo jsou - podobně jako ostatní luštěniny - bohaté na bílkoviny.
Současně poskytují významné množství draslíku, proto jsou mungo hojně využívány ve stravě kardiaků a sportovců. Pyšní se i vyšším podílem hořčíku nad vápníkem.
Obsahují nadprůměrné množství purinů, lidé postižení dnou by s touto informací měli počítat.
Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Mungo má specifickou chuť i vůni. Velmi často se používá k nakličování.
Z důvodu vyššího obsahu antinutričních látek ve slupce je vhodné je před tepelnou úpravou delší dobu namáčet.
Při přípravě pokrmů z munga se doporučuje solit až po uvaření, protože solení v průběhu přípravy způsobí ztvrdnutí zrn.
Mungo se běžně používá do:
- polévek,
- salátů,
- pomazánek,
- karbanátků.