Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Mungo

Kategorie: Luštěniny / Zrna

Mungo

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

369 kcal

Energie kJ

1542 kJ

Bílkoviny

22 g

Sacharidy

56 g

Tuky

1.6 g

Vláknina

14 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (22 g) Sacharidy (56 g) Tuky (1.6 g) Vláknina (14 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (25 %) Sacharidy (63.5 %) Tuky (3.9 %) Vláknina (7.6 %)

Mungo fazole je drobná luštěnina olivové barvy, jedná se o semena rostliny Vigny zlaté (Vigna radiata). Pochází z Indie, kde se také nejvíce pěstuje, stejně jako v Číně a Thajsku, je tedy typickou součástí indických a čínských pokrmů. 

Mungo a zdraví

Fazole mungo jsou  - podobně jako ostatní luštěniny - bohaté na bílkoviny. Současně poskytují významné množství draslíku, proto jsou mungo hojně využívány ve stravě kardiaků a sportovců. Pyšní se i vyšším podílem hořčíku nad vápníkem. Obsahují nadprůměrné množství purinů, lidé postižení dnou by s touto informací měli počítat. Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Mungo v kuchyni

Mungo má specifickou chuť i vůni. Velmi často se používá k nakličování. Z důvodu vyššího obsahu antinutričních látek ve slupce je vhodné je před tepelnou úpravou delší dobu namáčet. Při přípravě pokrmů z munga se doporučuje solit až po uvaření, protože solení v průběhu přípravy způsobí ztvrdnutí zrn. Mungo se běžně používá do:
polévek,
salátů,
pomazánek,
karbanátků.  

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.