Kaše s horkou hruškou a vlašskými ořechy

S rostoucím počtem objevujících se potíží s trávením lepku nejen v naší populaci se zvyšuje i poptávka po kvalitních a především chutných bezlepkových receptech. Jeden takový přinášíme i dnes. Pojďme se tedy podívat, jak moc je náročný pro výrobu a především, jaké výhody přináší.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Na první pohled se může zdát, že dnešní bezlepkovýrecept je typicky vysokosacharidový. To je samozřejmě pravda, obsah komplexních sacharidůjasně převažuje, navíc s příjemně nízkým glykemickým indexem. Zajímavým ukazatelem je ale i netradičně vyšší množství tuků, na které je dobré si trochu „posvítit“ a vyjasnit, jak je vlastně vnímat.

  2. Takže k tukům: Jejich zdrojem je konopné mléko, vlašské ořechy a kokosový olej. Tato ne vždy tradiční kombinace nabízí velmi zajímavý nutriční pohled. Konopné mléko je nabité omega-3 tuky, vlašské ořechy jsou zdrojem převažujícího poměru nenasycenýchforem obecně a kokosový olej vše doplní sice nasycenýmiformami. Ale takovými, které našemu zdraví skutečně prospívají. Prostě bych se nebál nazvat tuto kombinaci za silně sofistikovanou. Jediné, na co je potřeba poukázat s určitou opatrností, je mírně větší množství tuků jako celku, a to především v poměru vůči zastoupeným bílkovinám.

  3. Vlákninyje tak akorát. Skutečně mě nenapadá žádný jiný pojem, který by lépe charakterizoval jejich zastoupení.

  4. Obsah bílkovinje poměrně nízký. Navíc jsou rostlinného původu, takže v tomto součtu charakteristik nám vyjde, že kaše bude velmi snadno stravitelnáa trávicí trakt nebude ani náznakem zbytečně unavený.

  5. Acidobazicky se kaše bude chovat mírně kyselinotvorně. Určitě ale nepočítejme s žádnou extrémistickou tendencí, která by měla rozhodit rovnováhu vnitřního prostředí či ji jakkoli nepřiměřeně zatížit.

  6. Termicky je recept mírně ochlazující. Ani u této charakteristiky nezabřehneme do sfér, kam by nás posunulo například pivo či jogurt. Citliví jedinci na tuto tendenci možná budou teď v zimě reflektovat, nemyslím si ale, že nějak divoce.

  7. Stravitelnost kaše je prakticky bezkonkurenční. Pouze žlučníkáři mohou mít výhrady k vyšším hodnotám tuků. Na stranu druhou ale – celkové množství tuků v našem receptu odpovídá přibližně jedné polévkové lžíci másla, takže je potřeba posoudit individuálně, jak moc toto může být zátěží.

  8. Napadá mě, že kaše v tomto pojetí může být velmi zajímavou variantou přesnídávky pro malé děti. Pokud bychom se chtěli bavit o batolecím věku, tak by bylo potřeba nahradit med(nějakou vhodnou hypoalergenní variantou sirupu) a vlašské ořechy omezit ve svém množství a současně je nastrouhat.

  9. Ještě dodatečné zamyšlení nad použitím medu u dětí pod 12 měsíců věku. Pediatři med vidí neradi, protože může obsahovat alergeny v podobě pylu. Pokud bychom ale zabrousili o pár století až tisíciletí zpátky do historie, zjistili bychom, že kromě medu neměla běžná populace žádné jiné sladidlo, po kterém by mohla v těchto situacích sáhnout, takže až tak velkou tragédii bych z pravého nepančovaného medu fakt nedělal (řečeno jinak – řešilo bych ji individuálně).

  10. Zcela určitě budou mít z dnešní kaše radost především vytrvalostní sportovci. A to v situacích jak předtréninkového jídla, tak i pozátěžového stravování.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.