Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Hruška čerstvá

Kategorie: Ovoce / Čerstvé

Hruška čerstvá

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

60 kcal

Energie kJ

249 kJ

Bílkoviny

0.4 g

Sacharidy

11.7 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

3 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.4 g) Sacharidy (11.7 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (3 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (2.8 %) Sacharidy (82.5 %) Tuky (4.6 %) Vláknina (10.1 %)

Hruška (malvice) je plod hrušně (Pyrus), která běžně roste v podmínkách mírného pásma. Existuje několik druhů, kde tvar plodů je vesměs stejný, jejich hmotnost se pohybuje od 60 do 300 g. 

Hruška a zdraví

Hruška je bohatým zdrojem draslíku, má proto vliv na činnost srdce a cév. Hodnota glykemického indexu je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Hruška v kuchyni

Hruška se běžně konzumuje syrová nebo v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
kompot,
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů,
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást kaší a ovocných salátů.
Hruška se používá i k sušení nebo se lisuje do džusů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.