Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Kaše
Energie kcal
400 kcal
Energie kJ
1674 kJ
Bílkoviny
9.1 g
Sacharidy
81.7 g
Tuky
1.6 g
Vláknina
3 g
Rýžová kaše je instantní potravina vyráběna šetrnou extruzí ze zrn rýže (Oryza sativa).
Kaše je přirozeně bezlepková, je proto vhodná pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Je tedy součástí bezlepkového způsobu stravování.
Rýžová kaše obsahuje menší podíl bílkovin i vlákniny ve srovnání s jinými (lepkovými i bezlepkovými) produkty, disponuje i vysokou hodnotou glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Protože výrobek prošel extruzí (zpracováním pomocí vysoké teploty a tlaku), je kaše velmi dobře stravitelná.
Kaši je možné připravit ve sladké i slané variantě, častější jsou ale sladké formy.
Příprava je jednoduchá a rychlá - kaši je potřeba zalít tekutinou (teplou nebo studenou) - nejčastěji vodou nebo mlékem.
Kaše se běžně ochucují přidáním:
- ovoce,
- ořechů,
- semínek,
- medu,
- sirupů,
- skořice,
- čokolády.