Kurzy ATAC

Kaše rýžová

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Kaše

Kaše rýžová

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

400 kcal

Energie kJ

1674 kJ

Bílkoviny

9.1 g

Sacharidy

81.7 g

Tuky

1.6 g

Vláknina

3 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (9.1 g) Sacharidy (81.7 g) Tuky (1.6 g) Vláknina (3 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (9.5 %) Sacharidy (85.4 %) Tuky (3.6 %) Vláknina (1.5 %)

Rýžová kaše je instantní potravina vyráběna šetrnou extruzí ze zrn rýže (Oryza sativa). 

Rýžová kaše a zdraví

Kaše je přirozeně bezlepková, je proto vhodná pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Je tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Rýžová kaše obsahuje menší podíl bílkovin i vlákniny ve srovnání s jinými (lepkovými i bezlepkovými) produkty, disponuje i vysokou hodnotou glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Protože výrobek prošel extruzí (zpracováním pomocí vysoké teploty a tlaku), je kaše velmi dobře stravitelná.

Rýžová kaše v kuchyni

Kaši je možné připravit ve sladké i slané variantě, častější jsou ale sladké formy. Příprava je jednoduchá a rychlá - kaši je potřeba zalít tekutinou (teplou nebo studenou) - nejčastěji vodou nebo mlékem. Kaše se běžně ochucují přidáním:
ovoce, 
- ořechů, 
- semínek, 
- medu, 
- sirupů, 
- skořice,
- čokolády.  

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.