Kari pasta z červené čočky

Exotické kuchyně jsou schopny nabídnout nekonečné množství chutí. Koření a způsoby úpravy, které nesou odpovědnost za tyto gastrozážitky, ale zdaleka nejsou jedinou výhodou. Při bližším pohledu zjistíme, že nutriční potenciál těchto receptů je velmi zajímavým způsobem vyrovnaný, glykemický index v mezích normy, a s dalšími charakteristikami je možné pracovat dle individuálních požadavků.

Dnešním receptem nahlédneme do tajů této kuchyně, kde postup mírně upravíme v souladu se středozemními podmínkami, ve kterých se nacházíme.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Jak už zaznělo v úvodu, náš recept je ukázkově vysokosacharidově vyrovnaný. Dokonce tak moc, že jej směle označím jako typicky redukční, důvody si vysvětlíme za chvíli.

  2. Obsah bílkovin je naprosto dostačující pro každého dospěláka. Převážná většina pochází z čočky, zbytek se rekrutuje z kváskového pečiva. Jejich stravitelnost je na vcelku slušné úrovni, což je dáno použitím loupané čočky a způsobem její úpravy (namáčení a přítomnost koření**).

  3. Dalším důležitým parametrem je množství sacharidů. Tyto samozřejmě suverénně převažují, mají velmi nízký glykemický index.

  4. K sacharidům se vždy pojí i vláknina, která je v dnešním případě taktéž bohatě zastoupena. Zdaleka ne v každém receptu najdeme na jednu porci plných 17 gramů. Toto v celkovém kontextu podpoří peristaltiku střev a současně výrazně sníží už tak nízkou hodnotu glykemického indexu.

  5. Dnešní recept skutečně považujme za dietní, a to především z důvodu velmi nízkého množství tuků. Naprostá většina z nich jsou nenasycené, na což jsme si ale už ve Škole zdravého vaření zvykli, takže žádné překvapení se tady nekoná. Kombinace minima tuků a extrémně nízké glykémie receptu tak pomůže při snaze redukovat nadbytečné tukové zásoby především u těch jedinců, kteří se nebojí systematické pohybové aktivity.

  6. Kari, česnek a cibule posunou termické parametry pasty do mírně *ohřívajících *sfér.

  7. Stejné spektrum surovin současně podpoří aktivitu trávicích enzymů k větším výkonům. Toto je další velká výhoda receptů tohoto zaměření, kdy použitá koření slouží jako neocenitelná pomůcka trávicímu traktu kvalitně zpracovat celou nálož.

  8. Acidobazická charakteristika receptu se bude pohybovat kolem neutrálních hodnot.

  9. Poměry jin a jang tendencí jsou také zajímavé. Prakticky všechny použité suroviny budou z pozice standardizované škály seznamu potravin na straně jin (vůči neutrálu v podobě celých zrn obilovin). Sójová omáčka a důkladná tepelná úprava přidá nemalý balík jang tendencí, výsledek se ale pořád bude držet v jin zónách se snahou blížit se harmonickému středu.

  10. Z důvodu velmi nízkého glykemického indexu bych nevolil náš recept jako první potréninkové jídlo. Tato informace se týká jenom sportovců, nesportující populaci se tak nabízí podstatně širší spektrum možností. Pokud už budeme chtít zdravě mlsat tento slaný recept v pozdně večerních hodinách, rozmyslel bych si to. Vyšší poměr bílkovin a enormně nízká glykémie protahuje proces trávení a zasáhne tak do kvality spánkového režimu.

  11. Malým dětem podávejme náš recept v menších dávkách, nebude problém už od 2 let věku.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.