Jarní zeleninová polévka

Pojem jarní polévka není v našich končinách vůbec neznámý, a protože je jaro v plném proudu, osvěžme dnes tělo i mysl jednou ze zdravějších variant této dobroty.

Jak už je pro náš způsob uvažování na tomto místě typické, zdravou variantou mám na mysli recept, který splňuje plnou šíři klíčových parametrů ovlivňujících naše zdraví, k těm ale až později.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Nutričně, a tedy i energeticky je jarní polévka skutečně odlehčená (= elegantnější a lépe znějící synonymum k pojmu „chudá“ :-). Do popředí vystupuje pouze obsah sacharidů a vlákniny, které v této kombinaci dávají velmi nízkou hodnotu glykemického indexu.

  2. Výše uvedené ale platilo pouze pro makroživiny. Při bližším pohledu zjistíme, že je dnešní recept doslova nabitý vitamíny, minerálními látkami, antioxidanty, z důvodu správného použití miso pasty i enzymatickými látkami s živými kulturami. Můžeme tedy s klidem hovořit o silně antioxidačně nabitém pokrmu.

  3. Termicky je receptneutrální. Protože bývají polévky konzumovány jako první před hlavním chodem, považujme to za velkou výhodu – trávicí trakt nebude v této oblasti veden nevhodným směrem.

  4. Energeticky je výsledek samozřejmě typicky jinový (ve srovnání s běžně prezentovaným standardem neutrality v podobě obilovin). Protože jsme ale polévku vařili, jistý posun k jangovým charakteristikám máme. V tomto směru tedy určitě nemáme neharmonický pokrm.

  5. I přes použitou tepelnou úpravu se acidobazické chování vnitřního prostředí neposune kyselejším směrem. Důvodem je kombinace surovin použitých do výroby „provizorní“ jíšky – tedy syrové brokolice a miso pasty, které obsahují spektrum živin vedoucí pH správným směrem.

  6. Dnešní polévka je vhodná pro široké spektrum strávníků preferujících zdravé a racionální stravování. Začneme dětmi od jednoho roku (mladším se teoreticky nebude „líbit“ miso pasta), v úvahu přichází diabetici, laktózově intolerantní, lidé v redukčním programu. Protože jsme chytře použili pohankovou mouku, která je bez lepku, mají volno i celiaci.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

25 minut

Přibližná cena

5 Kč / 1 porce

Kategorie

Polévky

Vhodné pro









Podobné recepty