Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Brokolice čerstvá

Kategorie: Zelenina / Košťálová

Brokolice čerstvá

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

42 kcal

Energie kJ

176 kJ

Bílkoviny

4.4 g

Sacharidy

3 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

4.1 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (4.4 g) Sacharidy (3 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (4.1 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (44 %) Sacharidy (30 %) Tuky (6.5 %) Vláknina (19.6 %)

Brokolice (Brassica oleracea var. botrytis italica) patří mezi košťáloviny – taxonomicky vzato je kultivarem druhu, do kterého patří také zelí, květák, kedlubny či kapusta. Brokolice je jednou z nejstarších zelenin, vyšlechtěna byla již v předantickém období. Například staří Římané ji již prokazatelně znali a používali, Itálie je jejím největším producentem dodnes. Pěstují a zpracovávají se dva kultivary – stonková (také chřestová) s malými růžičkami a velkými listy, a květáková, která je už podle názvu podobná květáku. 

Brokolice a zdraví

Stejně jako jiné druhy zeleniny je brokolice bohatým zdrojem vlákniny. V oblasti mikroživin vystupuje do popředí obsah draslíku, tento prvek má zásadní vliv na funkci srdečně-cévního systému. O brokolici se v posledních letech hovoří v souvislosti s obsahem fytochemických látek - především sulforafanu, s antioxidačními a protirakovinnými účinky. 

Brokolice v kuchyni

Mezi kuchaři má brokolice přezdívku „královna zeleniny“.  Ať už je syrová, vařená, zapečená, připravená jako polévka či hustý krém, vždy chutná. Brokolice je všestrannou zeleninou, využije se od růžiček po košťál, který dodá chuť vývarům. Brokolice by se neměla převařit - pokud se tak stane, ztratí většinu vitamínů, barvu i konzistenci. Své místo mají v kuchyni i listy z brokolice – ty se upravují podobně jako kapusta, nejčastěji dušením.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.