Hrachové sušenky

Pokud se vyskytne situace, kdy z dlouhé chvíle budeme chtít vlastníma rukama připravit nějakou zdravou dobrotu (například k čaji či kávě), může se hodit dnešní recept, který by neměl zájemcům dělat větší potíže.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. O sušenkách můžeme bez skrupulí mluvit jako o potravině s velmi netradičním složením. Obsah bílkovin je excelentní, navíc jsou poměrně snadno stravitelné. Kdybychom teoreticky použili římský hrách (cizrnu), zastoupení proteinů bychom navýšili ještě více. Ten bychom ale museli tepelně upravit, čímž bychom znehodnotili snahu o výrobu raw receptu.

  2. Sacharidů je taky dostatek, i když se drží spíše na spodní hranici standardu. Jejich glykémie je nízká, stejně jako u celého receptu.

  3. Obsah tuků je mírně vyšší, naštěstí ale nijak závratně. Navíc je většina nenasycených, takže pro naše zdraví velká výzva.

  4. Je nutné pochválit množství vlákniny, které je skutečně excelentní.

  5. Energeticky kráčí sušenky směrem k jin tendencím, obsah bílkovin je drží v mezích únosné míry. Na stranu další je potřeba brát v potaz zastoupení použitého koření, které je výrazně jin.

  6. Termicky jsou sušenky velmi blízko neutrálu. Bude záležet na množství použitého kari koření, které by v určité dávce mělo „přebít“ ochlazující dopad vyššího poměru tuků a přítomnosti soli.

  7. Z acidobazického hlediska si pochutnáme na mírně zásadotvorné dobrotě.

  8. Poměr koření včetně soli dávkujte dle vlastního uvážení, tedy v duchu tradice „přiměřeně“. Tedy tak, aby výsledek odpovídal představám vlastní chuti.

  9. Vyšší poměr tuků znevýhodňuje snaživce o redukci nadváhy vychutnat si dnešní recept především v pozdně odpoledních až večerních hodinách, buďte v tomto případě opatrní.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

10 minut (bez sušení)

Přibližná cena

15 Kč

Kategorie

Dezerty

Vhodné pro






Podobné recepty