Houbový salát

Pokud zrovna nepatříte mezi odpůrce hub, zbystřete pozornost. Dnešní dobře dostupná a realizovatelná rychlovka se vám bude zamlouvat hned z několika důvodů, mezi kterými kromě chuti a snadnosti přípravy najdeme i zajímavé spektrum pozitivních dopadů na zdraví.

Osobně variantu houbového salátu volím jako součást slaných svačin, nejčastěji v dopoledních hodinách. K její výrobě potřebujeme pouze listy salátu, žampiony, houby shiitake, fazolky a téměř nezbytné pečivo.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Jako odlehčená forma slané svačiny mi dnešní recept nabídne především vysoké zastoupení vlákniny. V podstatě aniž bych o složení pokrmu věděl cokoli dalšího, už jenom tato dávka mi zaručuje výsledný velmi nízký glykemický index, který podtrhneme dostatkem komplexních sacharidů pocházejících z pečiva.

  2. Bílkovin není nikterak mnoho, navíc v převážné většině svého množství pocházejí z pečiva. I tak se ale bavíme o metabolicky rozumném minimu, který je snadno stravitelný. Pouze celiaci se nebudou tvářit nadšeně.

  3. Obsah tuků je vůči bílkovinám mírně vyšší. Toto je ale záměr, protože máme před sebou zeleninový salát, který z důvodu lepšího využívání zastoupených vitamínů a jiných složek rozpustných v tucích prostě je třeba „dokrmit“ externím zdrojem především nenasycených.

  4. Celkové zastoupení energie naprosto odpovídá požadavkům na snadno stravitelnou svačinu. V těchto vodách tedy žádnou výtku nenajdeme.

  5. Lišácky zvolenou kombinací syrové zeleniny obsahující enzymy a hub shiitake, ve kterých najdeme velmi účinné imunostimulační i antioxidační složky, zacílíme na fungování imunitního systému. Připočteme-li k tomu detoxikační schopnost dostatečného množství vlákniny na střevní trakt, vychází z této rovnice zajímavý výsledek.

  6. Termicky se pohybujeme kolem neutrálních hodnot. Prakticky všechny obsažené suroviny jsou typicky osvěžující ochlazující, přesto jejich efekt „srovnáme“ použitím pepře. Stabilitu pomůže zajistit přidané celozrnné pečivo. Prostě dokonalé.

  7. Energeticky se pohybujeme v čistě jinových sférách. Zelenina, houby, olej, ocet, pepř... Mírné množství soli už situaci nezachrání. Je to ale důvod k radosti, protože uprostřed dopoledního pracovního procesu se lehce stravitelná jinová svačina skvěle hodí.

  8. Acidobazicky nás salát bude tlačit do zásadotvorných oblastí. Třikrát hurá.

  9. Dětem od jednoho roku salát v žádném případě neublíží, tradičně ale zdůrazněme nutnost krotit se v množství použitého koření.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.