Houbové rizoto

Občas přijde v životě situace, kdy potřebujeme zaplácnout žaludek něčím rychle a dobře stravitelným, s minimem bílkovin, nízkým glykemickým indexem a snadnou a rychlou přípravou.

Může se jednat o večeři, lehký oběd před důležitým pracovním výkonem, odlehčenou dobrotu dětem nebo u sportovců poslední jídlo před tréninkem. Někde jsem slyšel přísloví „Kdo si hraje, nezlobí“, tak mě napadá, že bychom si z preventivních důvodů mohli trochu hrát i dnes a recept „zkomplikujeme“ tím, že budeme požadovat, aby většina použitých ingrediencí skončila i po úpravě v tzv. živém stavu.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Tradičně nejprve nutriční výhody: Hlavní slovo mají sacharidy dominantně komplexního rázu, následují bílkoviny s vlákninou. Tato dvojkombinace jasně říká, jak vysoký (v našem případě samozřejmě nízký) glykemický index na talíři a následně v krvi máme. Proteiny jsou sice ve velmi malém množství a navíc lehce neplnohodnotného charakteru, ale to byl náš záměr z důvodu snadné stravitelnosti a nízkého specificko-dynamického účinku receptu. V menšinovém zastoupení se nachází tuky.

  2. Už jsme se zmínili o (zčásti) živém charakteru potraviny. To je velmi důležitý parametr, který otevírá dveře k dalším možnostem a výhodám. Kombinace použitých surovin s aktivními enzymy posouvá charakteristiku pokrmu do jinových směrů, menší brzdou (v tomto případě také záměrnou) je jangová miso pasta a "neutrální" rýže.

  3. Pokrm je zásadotvorný, není potřeba dalšího komentáře.

  4. Termicky je recept mírně osvěžující.

  5. Jako odlehčený oběd nebo večeře pro dietáře i normální lidi, jídlo před vytrvalostním tréninkem nebo první jídlo po tréninku vždy vyjde vstříc. Pokud máme uvařenou rýži předem, příprava celkově zabere pár minut. Děti od jednoho roku nemůžou mít s touto dobrotou žádné problémy.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.