Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Fazolky čerstvé

Kategorie: Luštěniny / Ostatní

Fazolky čerstvé

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

38 kcal

Energie kJ

157 kJ

Bílkoviny

2.2 g

Sacharidy

3.3 g

Tuky

0.5 g

Vláknina

5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (2.2 g) Sacharidy (3.3 g) Tuky (0.5 g) Vláknina (5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (24.5 %) Sacharidy (36.8 %) Tuky (12 %) Vláknina (26.7 %)
Zelené fazolky jsou nezralými lusky řady různých druhů fazolí. Mají různou velikost - od malých tenkých haricots verts v délce kolem 8 cm, až po americké green beans dlouhé do 20 cm. Mají zeleninovou nasládlou chuť, která lehce připomíná hrášek. Pěstují se celosvětově, největšími producenty jsou Čína, Indonésie, Turecko a Indie. 

Fazolky a zdraví

Fazolky jsou bohatým zdrojem nerozpustné vlákniny a draslíku. Mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Fazolky v kuchyni

Fazolky je možné konzumovat syrové i tepelně upravené. ​V kuchyni mají pestré využití:
- do polévek
- součást salátů,
- ke grilování,
- do omáček.
Chuťově nejlépe vyniknou v čerstvém stavu nebo po krátké tepelné úpravě - restování, grilování, pečení a vaření.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.