Hokaido pomazánka

Rostlinné pomazánky se chlubí nejen svojí chutí, ale mimo jiné i významným obsahem vlákniny, čímž jsou schopny na sebe strhnout pozornost té skupiny strávníků, která řeší nutriční charakteristiku jídla. Často ale pokulhávají v obsahu bílkovin, což je v podstatě jejich největší slabina. I přesto, že základem dnešní pomazánky je dýně, která zrovna neoplývá přebytkem proteinů, můžeme předem bez skrupulí označit celý recept v oblasti zastoupení živin za nádherně vyvážený. Pokud tedy nejste líní a máte mlsný jazyk, neváhejte a pusťte se do jeho přípravy.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Poměry makroživin jsou skutečně ukázkové. Recept je typicky vysokosacharidový, s naprosto dostatečným podílem bílkovin a velmi rozumným množstvím tuků, na jejichž kvalitu ve smyslu poměrů jednotlivých skupin mastných kyselin si není možné stěžovat.

  2. Obzvlášť potěšující je množství vlákniny, která je navíc tepelně upravená, tedy i dobře stravitelná.

  3. Energetický příjem je potřeba korigovat množstvím snědené pomazánky včetně pečiva. Záleží tedy jen na vlastním rozhodnutí, kam tuto bilanci necháme zajít.

  4. Zvolené koření posune termický vliv receptu do ohřívajících oblastí. Je tedy otázkou, zda je rozumné pomazánku vychutnávat v pozdně večerních hodinách, kdy tímto riskujeme příliš velkou stimulaci centrální nervové soustavy.

  5. Absence laktózy v receptu potěší nemalou část populace. Pokud bude potřeba vyjít vstříc bezlepkovému způsobu stravování, postačí výměna žitného pečiva za jakékoli bezlepkové, možností se nabízí celá řada.

  6. S ohledem na vyšší podíl vlákniny a přítomnosti ostrého koření se konzumaci pomazánky vyhnou především děti do tří let. Podobně by měli uvažovat i jedinci, které trápí chronické záněty střevního traktu (ulcerozní kolitida, Crohnova choroba), případně těhotné ženy.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.