Kurzy ATAC

Rukola čerstvá

Kategorie: Zelenina / Listová

Rukola čerstvá

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

38 kcal

Energie kJ

159 kJ

Bílkoviny

2.7 g

Sacharidy

3.3 g

Tuky

0.7 g

Vláknina

3.3 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (2.7 g) Sacharidy (3.3 g) Tuky (0.7 g) Vláknina (3.3 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (29.7 %) Sacharidy (36.3 %) Tuky (16.6 %) Vláknina (17.4 %)

Rukola je označení pro listy rokety seté (Eruca sativa). Tato bylina pochází původně ze Středozemí.

Rukola a zdraví

Listy rokety seté jsou bohatým zdrojem draslíku a vápníku. doporučují se tak pro ovlivnění funkce srdečně-cévního systému a nervové soustavy. Je významným zdrojem vitamínu C a složek, které stimulují trávicí pochody. Má mírně močopudné účinky.

Rukola v kuchyni

Rukola se v kuchyni používá stejným způsobem jako ostatní druhy listové zeleniny. Konzumuje se především syrová. Používá se jako součást: 
- zeleninových obloh,
- salátů,
občas i dušených směsí.
Listy je možné i lisovat do šťáv.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.