Energie kcal
38 kcal
Energie kJ
159 kJ
Bílkoviny
2.7 g
Sacharidy
3.3 g
Tuky
0.7 g
Vláknina
3.3 g
Rukola je označení pro listy rokety seté (Eruca sativa). Tato bylina pochází původně ze Středozemí.
Listy rokety seté jsou bohatým zdrojem draslíku a vápníku. doporučují se tak pro ovlivnění funkce srdečně-cévního systému a nervové soustavy. Je významným zdrojem vitamínu C a složek, které stimulují trávicí pochody. Má mírně močopudné účinky.
Rukola se v kuchyni používá stejným způsobem jako ostatní druhy listové zeleniny. Konzumuje se především syrová. Používá se jako součást:
- zeleninových obloh,
- salátů,
- občas i dušených směsí.
Listy je možné i lisovat do šťáv.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.