Cuketový koláč

Pokud jste v lednici objevili zbytečnou cuketu a přemýšlíte, co s ní, zkuste povolit uzdu fantazii a představit si, že ji použijete jako základ sladkého a lahodně chutnajícího koláče.

Hříšná myšlenka?

Možná…ale realizovatelná. My se jí určitě nezalekneme a nebojácně se vrhneme do přípravy receptu, který nás odmění „babičkovsky“ vypadající i chutnající dobrotou, u které budeme přemýšlet, jak je vlastně možné, že je vyroben z fádně chutnající cukety.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Sice nepatřím mezi závisláky na sladkém, o to s větší radostí ale hodnotím jakékoli dezerty, které mají tendenci se tvářit zdravě a racionálně. Dnešní vysokosacharidová lahůdka disponuje vysokým podílem komplexních sacharidů. Ve výsledku tedy i nízkou hodnotou glykemického indexu.

  2. Vlákniny je sice na první pohled méně, při konzumaci většího počtu kusů koláče se ale výsledek bude tvářit docela pozitivně.

  3. Podíl bílkovin je nižší. To je ale relativní pojem, protože gramáž je vztažena na jeden kousek koláče. Ze zkušenosti si nedělám iluze o tom, že by průměrný strávník, natož tak nadšenec do zdravého životního stylu, zůstal u konzumace pouze jedné malé porce.

  4. Množství tuků odpovídá zastoupeným bílkovinám. Hmotnostně ideální, poměrově v podstatě taktéž. Vyššího podílu nasycených forem se bát nemusíme, jelikož pochází z kokosového oleje.

  5. V oblasti zastoupených mikroživin se mi líbí poměry vápníku a hořčíku.

  6. Celkové zastoupení energie je také v pořádku. V tomto směru si dokážu představit, že v pomyslné situaci redukce nadváhy sním na svačinu dva tři kousky, aniž bych měl obavy z příliš vysoké energetické bilance.

  7. Stravitelnost koláče je na skvělé úrovni, tady nemá smysl si na nic stěžovat.

  8. Acidobazicky se bude dezert chovat mírně kyselinotvorně.

  9. Termicky se koláč bude chovat ochlazujícím způsobem.

  10. V oblasti energetických tendencí sice logicky převažují uvolňující charakteristiky, volbou vajec směřujeme výsledek více k harmonii.

  11. V závěru hodnocení je potřeba zdůraznit absenci lepku a laktózy.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.