Kategorie: Ořechy a semena / Ořechy
Energie kcal
596 kcal
Energie kJ
2494 kJ
Bílkoviny
17.5 g
Sacharidy
18 g
Tuky
47.5 g
Vláknina
10 g
Mandle jsou plody Mandloně obecné (Prunus dulcis). Jedná se o peckovici pocházející z Afriky a Asie, odkud byla rozšířena do teplých oblastí celého světa. Největším producentem jsou USA.
Přesto, že mandle obsahují až 50 % tuku, svým vyváženým poměrem mastných kyselin a vitamínu E mají potenciál zlepšovat metabolismus cholesterolu v krvi. Vitamín E navíc působí antioxidačně, nenasycené mastné kyseliny zase jako prevence proti srdečním chorobám. Vápník a hořčík ovlivňuje funkci nervové soustavy a kvalitu kostí a zubů, u sportovců jsou významné pro nervosvalovou koordinaci. Mandle mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Mandle jsou také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, je proto vhodné je před konzumací tepelně upravovat. Navíc by jejich podíl ve stravě neměl být příliš vysoký.
Mandle mají v kuchyni široké uplatnění, používají se nejčastěji jako součást:
- sladkých dezertů,
- cukroví,
- kaší.
Mandle je možné pražit na oleji, často se takto konzumují solené. Vyrábí se z nich mandlové mléko.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.