Kurzy ATAC

Mandle neloupané

Kategorie: Ořechy a semena / Ořechy

Mandle neloupané

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

596 kcal

Energie kJ

2494 kJ

Bílkoviny

17.5 g

Sacharidy

18 g

Tuky

47.5 g

Vláknina

10 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (17.5 g) Sacharidy (18 g) Tuky (47.5 g) Vláknina (10 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (12.3 %) Sacharidy (12.6 %) Tuky (71.7 %) Vláknina (3.4 %)

Mandle jsou plody Mandloně obecné (Prunus dulcis). Jedná se o peckovici pocházející z Afriky a Asie, odkud byla rozšířena do teplých oblastí celého světa. Největším producentem jsou USA.

Mandle neloupané a zdraví

Přesto, že mandle obsahují až 50 % tuku, svým vyváženým poměrem mastných kyselin a vitamínu E mají potenciál zlepšovat metabolismus cholesterolu v krvi. Vitamín E navíc působí antioxidačně, nenasycené mastné kyseliny zase jako prevence proti srdečním chorobám. Vápník a hořčík ovlivňuje funkci nervové soustavy a kvalitu kostí a zubů, u sportovců jsou významné pro nervosvalovou koordinaci. Mandle mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Mandle jsou také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, je proto vhodné je před konzumací tepelně upravovat. Navíc by jejich podíl ve stravě neměl být příliš vysoký.

Mandle neloupané v kuchyni

Mandle mají v kuchyni široké uplatnění, používají se nejčastěji jako součást:
 - sladkých dezertů,
- cukroví,
- kaší.
Mandle je možné pražit na oleji, často se takto konzumují solené. Vyrábí se z nich mandlové mléko.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.