Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Vločky rýžové

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Vločky

Vločky rýžové

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

375 kcal

Energie kJ

1566 kJ

Bílkoviny

8.2 g

Sacharidy

74 g

Tuky

2.6 g

Vláknina

3.6 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (8.2 g) Sacharidy (74 g) Tuky (2.6 g) Vláknina (3.6 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (9.2 %) Sacharidy (82.7 %) Tuky (6.3 %) Vláknina (1.9 %)

Rýžové vločky se vyrábí lisováním napařených celých zrn rýže (Oryza sativa). Díky tomuto procesu se inaktivují enzymy, které by způsobily oxidaci některých složek. Takto se zabrání kvalitativnímu znehodnocení celé potraviny, stabilní zůstane i chuť (hořká chuť je projevem oxidace). 

Rýžové vločky a zdraví

Rýžové vločky jsou bezlepkové, jsou tedy vhodné pro bezlepkovou dietu. Obsahují menší podíl bílkovin,  jsou ale velmi bohatým zdrojem draslíku (u některých diet se proto používají k odvodnění). Vločky mají vysokou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Rýžové vločky v kuchyni

Běžně se používají do slaných i sladkých pokrmů:
polévek,
kaší, 
karbanátků
müsli směsí. 
Je možné z nich vyrobit rýžové mléko.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.