Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Vločky
Energie kcal
375 kcal
Energie kJ
1566 kJ
Bílkoviny
8.2 g
Sacharidy
74 g
Tuky
2.6 g
Vláknina
3.6 g
Rýžové vločky se vyrábí lisováním napařených celých zrn rýže (Oryza sativa). Díky tomuto procesu se inaktivují enzymy, které by způsobily oxidaci některých složek. Takto se zabrání kvalitativnímu znehodnocení celé potraviny, stabilní zůstane i chuť (hořká chuť je projevem oxidace).
Rýžové vločky jsou bezlepkové, jsou tedy vhodné pro bezlepkovou dietu.
Obsahují menší podíl bílkovin, jsou ale velmi bohatým zdrojem draslíku (u některých diet se proto používají k odvodnění).
Vločky mají vysokou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Běžně se používají do slaných i sladkých pokrmů:
- polévek,
- kaší,
- karbanátků,
- müsli směsí.
Je možné z nich vyrobit rýžové mléko.