Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Kaše
Energie kcal
405 kcal
Energie kJ
1693 kJ
Bílkoviny
6.3 g
Sacharidy
87.5 g
Tuky
0.5 g
Vláknina
4 g
Karobová kaše je rozemletý prášek karobu (plodů rohovníku obecného - Ceratonia Siliqua, neboli svatojánského chleba), který se přidává k ochucení a jako nutriční zpestření k obilným kaším (rýžová, kukuřičná...).
Karobový prášek je bezlepkový, je proto vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Je tedy součástí bezlepkového způsobu stravování.
Karob je velmi bohatým zdrojem draslíku a hořčíku, karobová kaše je tudíž velmi dobře stravitelná.
Kaše má střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Karobový prášek je běžnou součástí kaší, kam se přidává jako ochucovadlo a současně jako zdroj některých živin, především minerálů. Karob má nasládlou chuť, připravuje se proto do sladkých kaší.
Příprava je jednoduchá a rychlá - kaši je potřeba zalít tekutinou (teplou nebo studenou) - nejčastěji vodou nebo mlékem.
Kaše se běžně ochucují přidáním:
- ovoce,
- ořechů,
- semínek,
- medu,
- sirupů,
- skořice,
- čokolády.