Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Kaše karobová

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Kaše

Kaše karobová

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

405 kcal

Energie kJ

1693 kJ

Bílkoviny

6.3 g

Sacharidy

87.5 g

Tuky

0.5 g

Vláknina

4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (6.3 g) Sacharidy (87.5 g) Tuky (0.5 g) Vláknina (4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (6.5 %) Sacharidy (90.4 %) Tuky (1.1 %) Vláknina (2 %)

Karobová kaše je rozemletý prášek karobu (plodů rohovníku obecného - Ceratonia Siliqua, neboli svatojánského chleba), který se přidává k ochucení a jako nutriční zpestření k obilným kaším (rýžová, kukuřičná...).

Karobová kaše a zdraví

Karobový prášek je bezlepkový, je proto vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Je tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Karob je velmi bohatým zdrojem draslíku a hořčíku, karobová kaše je tudíž velmi dobře stravitelná. Kaše má střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Karobová kaše v kuchyni

Karobový prášek je běžnou součástí kaší, kam se přidává jako ochucovadlo a současně jako zdroj některých živin, především minerálů. Karob má nasládlou chuť, připravuje se proto do sladkých kaší. Příprava je jednoduchá a rychlá - kaši je potřeba zalít tekutinou (teplou nebo studenou) - nejčastěji vodou nebo mlékem. Kaše se běžně ochucují přidáním:
ovoce, 
- ořechů, 
- semínek, 
- medu, 
- sirupů, 
- skořice,
- čokolády.  

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.