Čočka s vejcem

Čočka s vejcem, navíc na kyselo, je tradičním pokrmem v našich končinách. Většina kuchařů bohužel kráčí po cestě starých a zajetých gastronomických konvencí, které preferují používání levných a tedy nekvalitních ingrediencí. Ta pak posouvají charakteristiku výsledného pokrmu do oblastí, kde je racionálně uvažující člověk postižený zdravým životním stylem vůbec mít nechce.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Nutriční výbava jedné porce dnešního pokrmu je v podstatě ukázková. Bílkovin je tak akorát pro průměrného člověka (počítáno na 50 g syrové čočky), jejich množství můžeme s klidem navýšit větší porcí čočkové omáčky. V komplexu jsou plnohodnotné – u vajec není o čem pochybovat, kombinace luštěnin a obilovin je v našem případě také harmonická.

  2. Tuky jsou v normě, nadpoloviční většina z nich pochází z vajec, zbytek z čočky a pečiva. Poměr nasycených je tedy vyšší, pořád se ale držíme v rozumných mantinelech.

  3. Kombinace čočky a celozrnného pečiva poskytuje dostatek komplexních sacharidů s velmi nízkým glykemickým indexem. Když k tomu přidáme ještě vejce jako velmi náročně stravitelnou potravinu, bude glykemický výsledek opravdu extrémně dole.

  4. Byla zmíněna stravitelnost, která zaslouží bližší pozornost. Čočka jako zástupce luštěnin patří mezi náročnější potraviny v tomto směru, proto jsme volili loupanou variantu s minimem obsažených antinutričních látek. U vajec toho moc nezměníme, jejich charakteristika je tady nekompromisní. Volbou pečiva ale můžeme mnohé zlepšit – sáhneme-li po žitném, které obsahuje méně lepku než pšeničné, hned kráčíme po lepší cestě. Pokud tuto volbu navíc posvětíme kváskovou variantou, hned se dostáváme do sfér top kvality, kde v podstatě není kam už směřovat výš. Tuto úroveň ještě posvětíme přítomností kvašené okurky. Tady pozor – kvašená není sterilovaná, byť chutnají obě podobně kysele.

  5. Termicky je celý pokrm neutrální. V zimních měsících doporučuji přidat trochu kari a pepře, ale s rozvahou.

  6. Energeticky se recept pohybuje v mírné jang tendenci – především kvůli vejci, soli a tepelné úpravě.

  7. Z acidobazického hlediska je výsledek mírně kyselinotvorný.

  8. Náročná stravitelnost pokrmu nám napovídá, kdy je nejvhodnější dnešní recept konzumovat: U sportovců určitě ne před tréninkem, v podstatě ani kratší dobu po fyzické zátěži, kdy kombinace složek zkomplikuje obnovu vyčerpaného glykogenu. Pokud nesportujeme, je rozumnější tento typ pokrmu zařadit na oběd (s večeří už zbytečně zatížíme trávicí trakt a zasáhneme tak do přirozenosti spánkových biorytmů).

  9. Recept sice není bezlepkový, ale to je možné velmi snadno změnit volbou pečiva. Pochvalme fakt, že na talíři máme bezlaktózovou variantu hlavního chodu.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

15 minut

Přibližná cena

15 Kč / jednu porci

Kategorie

Hlavní chody

Vhodné pro



Podobné recepty