Kurzy ATAC

Bobkový list sušený

Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření

Bobkový list sušený

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

429 kcal

Energie kJ

1795 kJ

Bílkoviny

10 g

Sacharidy

40 g

Tuky

20 g

Vláknina

20 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (10 g) Sacharidy (40 g) Tuky (20 g) Vláknina (20 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (9.7 %) Sacharidy (39 %) Tuky (42 %) Vláknina (9.3 %)

Název bobkovému listu daly plody vavřínu ušlechtilého (Laurus nobilis), které se už v dávné minulosti používaly jako koření. Pěstuje se v přímořském podnebí nebo také v květináčích v chladnějších místnostech.
Bobkový list je používám v mnoha kuchyních - ve Francii, Itálii, Španělsku, Jižní Americe, Rusku nebo arabských a balkánských zemích.

Bobkový list a zdraví

Bobkový list odstraňuje nechutenství, podporuje trávení, snižuje hladinu krevního cukru v těle, působí lehce sedativně a má antiseptické účinky.
Z plodů se lisuje vavřínový olej, který je následně využíván v lékařství. V lidovém lékařství se používal jako léčebný obklad na bolestivé klouby.

Bobkový list v kuchyni

List se v kuchyni používá:
- do
polévek,
- jako součást smetanových omáček (svíčková, rajská),
- do 
marinád,
- při
nakládání masa, hub a okurek,
- do
kyselých jídel,
- ke 
zvěřině.
- k 
luštěninovým pokrmům.
Lze jej také využít při přípravě
sladkých pokrmů a dezertů či na výrobu sirupu, který se používá na palačinky.
V anglické kuchyni slouží k dochucení mléčného pudinku.
Svým aroma také okoření ocet nebo olej.