Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření
Energie kcal
429 kcal
Energie kJ
1795 kJ
Bílkoviny
10 g
Sacharidy
40 g
Tuky
20 g
Vláknina
20 g
Název bobkovému listu daly plody vavřínu ušlechtilého (Laurus nobilis), které se už v dávné minulosti používaly jako koření. Pěstuje se v přímořském podnebí nebo také v květináčích v chladnějších místnostech.
Bobkový list je používám v mnoha kuchyních - ve Francii, Itálii, Španělsku, Jižní Americe, Rusku nebo arabských a balkánských zemích.
Bobkový list odstraňuje nechutenství, podporuje trávení, snižuje hladinu krevního cukru v těle, působí lehce sedativně a má antiseptické účinky.
Z plodů se lisuje vavřínový olej, který je následně využíván v lékařství. V lidovém lékařství se používal jako léčebný obklad na bolestivé klouby.
List se v kuchyni používá:
- do polévek,
- jako součást smetanových omáček (svíčková, rajská),
- do marinád,
- při nakládání masa, hub a okurek,
- do kyselých jídel,
- ke zvěřině.
- k luštěninovým pokrmům.
Lze jej také využít při přípravě sladkých pokrmů a dezertů či na výrobu sirupu, který se používá na palačinky.
V anglické kuchyni slouží k dochucení mléčného pudinku.
Svým aroma také okoření ocet nebo olej.