Cizrnovo-sezamová polévka

Víme, že krémové polévky mají úžasnou schopnost nejen vyprovokovat chuťové buňky, ale také zasytit či v případě kreativní práce v kuchyni upravit tak, aby dílčí charakteristiky šly tím správným směrem.

Pokud nás zajímají pouze potřeby žaludku a toužíme především po extravagantních, ale současně vyrovnaných chutích, není problém připravit desítky, ne-li stovky různých receptů. V naší Škole zdravého vaření jsme ale podstatně náročnější a hrajeme si s mnoha dalšími charakteristikami. Dnešní recept se samozřejmě ponese v tomto duchu. Čeká nás výroba krému, který vedle úžasně vyvážených nutričních parametrů překvapí i na dalších frontách.

Luštěninové polévky jsou fenoménem především v oblasti obsahu bílkovin. Pokud jsme orientováni na nutriční profil jídel, která máme na talíři, může nás ještě zajímat, jak je to i s dalšími složkami. Víme, že cizrna je téměř prosta tuků. V případě zájmu o vyvážený pokrm tedy pojďme začít „kouzlit“, bude to velmi snadné…

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Nutriční charakteristika je skutečně ukázková. Faktem je, že se ani není co divit, protože základem receptu je luštěnina. Typicky vysokosacharidové polévce dominují cukry komplexního rázu, tedy s nízkou hodnotou glykemického indexu.

  2. **Čekat u luštěninových pokrmů nedostatek vlákniny **je bláhovost. Dnešní recept se v tomto směru nemá absolutně za co stydět.

  3. Množství bílkovin je ukázkové. Fakta jsou jasná – většina pochází z luštěnin, prošly tepelnou úpravou a jejich kvalita díky procesu klíčení není vůbec špatná..

  4. Šikovnou kombinací surovin se nám podařilo zajistit adekvátní množství tuků, u kterých si můžeme být jisti, že většina jsou nenasycené povahy.

  5. Celkové množství energie je naprosto dostačující ve smyslu jedné porce jako součástí hlavního chodu pro průměrného člověka. Řečeno stručněji – žádný úlet jedním či druhým směrem.

  6. Stravitelnost pokrmu bude na střední úrovni. Viníkem je v tomto případě přítomnost cizrny, jejíž parametry tady nemáme šanci už více zlepšit.

  7. Termicky se polévka bude chovat zahřívajícím způsobem.

  8. Acidobazicky se polévka projeví mírně kyselinotvorně.

  9. Pokud bych toužil po dnešním krému jako samostatném pokrmu, bez mrknutí oka k němu přidám kváskový chléb. Posunu tím všechny parametry vhodným směrem včetně objemu celého chodu.

  10. V polévce nenajdeme nic, na čem by si nemohly pochutnat děti od jednoho roku.

  11. Sportovcům bych s chutí naservíroval krém jako hlavní chod mezi dvěma tréninky. Amatérům pak jako součást oběda, kde mi to přijde nejdemokratičtější.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

30 minut (bez namáčení)

Přibližná cena

6 Kč / jedna porce

Kategorie

Polévky

Vhodné pro









Podobné recepty