Kurzy ATAC

Sezam neloupaný

Kategorie: Ořechy a semena / Semena

Sezam neloupaný

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

687 kcal

Energie kJ

2874 kJ

Bílkoviny

22 g

Sacharidy

12.5 g

Tuky

58.5 g

Vláknina

8 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (22 g) Sacharidy (12.5 g) Tuky (58.5 g) Vláknina (8 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (13.4 %) Sacharidy (7.6 %) Tuky (76.7 %) Vláknina (2.3 %)

Jedná se o semínka jednoleté rostliny Sezamu indického (Sesamum indicum). Tato rostlina je typická pro tropické oblasti a dorůstá až dvoumetrové výšky. Mezi největší distributory patří Indie a africké země.

Sezam neloupaný a zdraví

Semínka obsahují významné množství draslíku a hořčíku, jejich konzumace tak má vliv na funkci srdečně-cévního systému. Zastupují vysoký podíl vlákniny, mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Jsou také enormně bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, z těchto důvodů je vhodné je před konzumací tepelně upravovat, případně jejich příjem omezit na přiměřené množství. 

Sezam neloupaný v kuchyni

Sezam se nejčastěji používá pro výrobu pasty tahini (rozmixované semínka s mořskou solí) a olejů.
Semínka sezamu je možné konzumovat celá jako součást:
salátů,
pečiva,
- kaší,
- smoothie,

sušenek.