Energie kcal
20 kcal
Energie kJ
84 kJ
Bílkoviny
0.6 g
Sacharidy
3.2 g
Tuky
0 g
Vláknina
2 g
Bílá ředkev je kořen ředkve seté (Raphanus sativus). Je typická kulovitým až válcovitým tvarem kořene, barva je bílá. Původně pochází z Asie.
Ředkev obsahuje hořčičné oleje, které jí dávají typickou štiplavou a ostrou chuť. Jejich obsah v kořenu se výrazně liší, je závislý na podmínkách pěstování. Tyto látky stimulují tvorbu trávicích enzymů a zlepšují tak kvalitu trávení. Mají navíc antibakteriální účinky.
Podobně jako většina ostatních druhů zeleniny je i ředkvička významným zdrojem draslíku, který hraje klíčovou roli pro správné fungování srdečně-cévního systému.
Kořen ředkve se v kuchyni používá stejným způsobem jako ostatní druhy kořenové zeleniny.
Nejčastěji se konzumuje syrová, můžeme ji ale i tepelně upravovat - vařit, dusit, péct.
Používá se jako součást:
- zeleninových obloh,
- salátů,
- polévek,
- pomazánek,
- sushi.