Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
ráda bych se doptala na rezistentní škroby, konkrétně na ten typ, který vzniká po uvaření a následném ochlazení rýže/brambor. Pokud bych chtěla navýšit příjem těchto polysacharidů pro zvýšení příjmu prebiotik, bylo by vhodné nechat brambory a rýži před konzumací nechat vychladnout a poté ohřát? Pokud nebudu chtít jíst přílohu studenou...
Děkuji za odpověď.

Tento typ rezistentního škrobu nevzniká po uvaření, on se už v potravině nachází - teplem se jeho struktura mění na stravitelnou pro lidský trávicí trakt, po ochlazení potraviny se ale strukturálně mění znovu na nestravitelnou formu, která funguje jako prebiotikum pro střevní mikroorganismy. Pokud tuto formu retrográdního škrobu chcete využít jako prebiotikum, je nutné potravinu konzumovat buď syrovou, nebo po tepelné úpravě nechat zchládnout a jíst studenou.

Témata:  Rezistentní škrob   Rýže   Brambory   Polysacharidy   Prebiotika 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi