Tofu krém

Při výrobě polévek se stavíme čelem nejen k výzvě jménem „chuť“, ale i jejich nutriční výbavě. Faktem je, že zdaleka ne každý se zajímá, co jiného než gastro zážitek mu polévka přinese, my se to dnes pokusíme napravit.

Dnešní recept je výsledkem snahy o spojení obou klíčových faktorů. Začneme tím, že uvaříme ve dvou litrech nesolené vody brokolici s kedlubnem a hlívou. Po 10 minutách měkkou zeleninu rozmixujeme společně s kostičkami bílého tofu. Po zchládnutí vmícháme ještě lžíci miso pasty a ochutíme pepřem.

Dobrou chuť

Podáváme s celozrnným kváskovým žitným chlebem s vědomím, že netradiční chuť je sladěná s vyváženým obsahem všech důležitých živin nezbytných pro správné fungování našeho těla i mysli.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Krémové polévky umí skrývat nejedno nutriční tajemství. To se samozřejmě odvíjí od zastoupení surovin, které v našem dnešním receptu hrají krásně „do noty“. Prvně se zaměřme na sacharidy, které dominují a současně se pyšní nízkým glykemickým indexem.

  2. Bílkovin je překvapivě také více než dost. Jejich hlavním zdrojem je tofu, pečivo a kupodivu i brokolice. O anabolizující plnohodnotnosti jako u živočišných zdrojů si samozřejmě můžeme nechat zdát, většině populace by ale toto vadit nemělo.

  3. Zastoupení vlákniny je také ukázkové, osobně bych z tohoto parametru měl velkou radost.

  4. Obsah tuků je na rozumném minimu, navíc převažují nenasycené. Kdybychom použili místo bílého tofu klasickou zakysanou smetanu, obrátily by se nutriční karty doslova vzhůru nohama.

  5. Energeticky polévka směřuje do oblasti jin, termicky je ale mírně ohřívající – může za to použitý pepř.

  6. Konzumací dnešní dobroty acidobazickou určitě nerozladíme.

  7. Kromě nadšených veganů, rozumně uvažujících diabetiků a gurmánů si mohou plnohodnotně na dnešní polévce pochutnat i děti od jednoho roku. V jejich případě ale nepoužijeme pepř, který je pro tuto věkovou kategorii příliš agresívní.

  8. Nutriční nadšenci budou v polévce hledat i protirakovinné látky, které mají pocházet z brokolice. Teoreticky je toto pravda, jejich zastoupení se ale odvíjí od stupně zralosti brokolice a bohužel i tepelné úpravy, která většinu z nich likviduje. V touze po antikarcinogenním vlivu bude podstatně rozumnější odšťavnit syrovou, mladou a čerstvou brokolici.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.