Tatarák z červené řepy

Pod pojmem „tatarák“ si naprostá většina národa představí kombinaci mletého maso s vejcem, vše v syrové podobě. Pokud bychom se chtěli zaměřit na plusy této poměrně často preferované pochoutky, byli bychom rychle hotoví. Zato mínusů je více než dost – stravitelnost, riziko mikrobiologické kontaminace, z energetického hlediska příliš jang zatížení… Masožrouti se sice budou ušklíbat, když jim naservírujeme pod nos vegetariánskou formu tataráku, chuťově i nutričně se ale o žádnou tragédii jednat nemusí.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Žádnou srovnávací nutriční výzvu – především v oblasti bílkovin – v dnešním případě nečekejme Ani by to nebylo fér, protože dnešní recept je tak trochu o něčem jiném než velké náloži náročně stravitelných bílkovin. Faktem ale je, že bílkoviny zde najdeme, a dejme tomu, že i v poměrně smysluplném množství. Vegetariáni se tak dnes nemají za co stydět.

  2. Pokud budeme nazírat na výsledek dnešního snažení očima poměrového zastoupení živin, bude situace vypadat hned veseleji. Zastoupení živin je krásně vyrovnané, nebojím se proto použít pojmu „harmonický recept“. Množství energie také nevybočuje z ideálu.

  3. V případě, že použijeme buvolí mozzarellu (já osobně bych si určitě tu práci dal a volil právě tuto možnost), bude obsah laktózy skutečně minimální. U citlivějších jedinců bych se tak nebál žádných dramatických reakcí.

  4. Slovo „tatarák“ v mysli evokuje především silný chuťový zážitek syrové živočišné stravy. Pokud se nám podaří šikovně zvolit poměry surovin v marinádě, nebude naše chuť zklamána ani v tomto případě. Nebojte se proto experimentovat a nenechte se znechutit prvními pokusy, které nebudou plně hrát do noty rozmazleným či přespříliš náročným chuťovým buňkám. Navíc myslete na to, že pravá nefalšovaná buvolí mozzarella chuť zvýrazní naprosto patřičným způsobem.

  5. Energeticky se dnešní recept pohybuje kolem středových hodnot, je tady usměrňován především použitým pečivem.

  6. Termicky jsme na tom také podobně – pokud to nepřeženeme s pepřem a česnekem, budeme se pohybovat kolem neutrálních hodnot.

  7. Glykemický index dnešního tataráku je velmi nízký – další nezanedbatelná výhoda.

  8. Pokud se příliš nezamilujeme do většího množství mozzarelly, nemusíme mít obavy ze zbytečně okyselujícího dopadu po konzumaci dnešního receptu.

  9. Kromě diabetiků, kteří si mohou vychutnat dnešní specialitu bez výraznějších obav, zájemců o redukci nebo sportovců zkuste nabídnout dnešní chod i dětem – pokud jim „sedne“ chuť, od dvou let věku není potřeba mít žádné obavy.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

2 hodiny

Kategorie

Svačiny

Vhodné pro


Podobné recepty