Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Mozzarella buvolí

Kategorie: Mléčné výrobky / Sýry

Mozzarella buvolí

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

283 kcal

Energie kJ

1183 kJ

Bílkoviny

28 g

Sacharidy

3 g

Tuky

17 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (28 g) Sacharidy (3 g) Tuky (17 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (41.4 %) Sacharidy (4.4 %) Tuky (54.1 %) Vláknina (0 %)

Jeden z nejslavnějších italských sýrů. Podle tradice vznikl tak, že jednomu z neapolských sýrařů spadla hrouda čerstvého tvarohu z mléka vodních buvolů do vědra s horkou vodou. Tento postup se používá dodnes. Mozzarella z buvolího mléka nese označení mozzarella di bufala – pokud toto označení na obalu chybí, jedná se nejčastěji o mozzarellu z mléka kravského.

Buvolí mozzarella a zdraví

Je bohatším zdrojem kvalitních (plnohodnotných) bílkovin a vápníku, než kravská mozzarella. Patří mezi lehce stravitelné sýry, díky nižšímu obsahu sodíku je vhodná i pro lidi trpící vysokým krevním tlakem. 

Buvolí mozzarella v kuchyni

Ve své domovině mozzarella neodmyslitelně patří k salátu Caprese a pizze Margharita. Skvěle chutná v zeleninových salátech v kombinaci s lilkem, brokolicí, špenátem, rajčaty či avokádem. V teplé kuchyni ji využijete při zapékání, na delší vaření se nehodí. 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.