Kategorie: Mléčné výrobky / Sýry
Energie kcal
283 kcal
Energie kJ
1183 kJ
Bílkoviny
28 g
Sacharidy
3 g
Tuky
17 g
Vláknina
0 g
Jeden z nejslavnějších italských sýrů. Podle tradice vznikl tak, že jednomu z neapolských sýrařů spadla hrouda čerstvého tvarohu z mléka vodních buvolů do vědra s horkou vodou. Tento postup se používá dodnes. Mozzarella z buvolího mléka nese označení mozzarella di bufala – pokud toto označení na obalu chybí, jedná se nejčastěji o mozzarellu z mléka kravského.
Je bohatším zdrojem kvalitních (plnohodnotných) bílkovin a vápníku, než kravská mozzarella. Patří mezi lehce stravitelné sýry, díky nižšímu obsahu sodíku je vhodná i pro lidi trpící vysokým krevním tlakem.
Ve své domovině mozzarella neodmyslitelně patří k salátu Caprese a pizze Margharita. Skvěle chutná v zeleninových salátech v kombinaci s lilkem, brokolicí, špenátem, rajčaty či avokádem. V teplé kuchyni ji využijete při zapékání, na delší vaření se nehodí.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.