Špenátová polévka s quinoou

Špenát je zelenina, kterou zná každý, ale ne všichni ji mají v oblibě. Tuto sytě zelenou potravinu je samozřejmě potřeba umět správně upravovat, aby výsledek lahodil oku i žaludku. A toto bude výzva i pro dnešní den, kdy si připravíme špenátovou polévku.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Obsah živin v polévkách nebývá nijak vysoký. Malou výjimkou jsou krémové varianty, které disponují vyšší hustotou, jenž může nabídnout i větší koncentraci živin. Toto platí i pro dnešní recept, který je potřeba ale příliš zbytečně neředit vodou.

  2. Pokud ze všech přichystaných ingrediencí uvaříme polévku společně s jedním litrem vody, bude nutriční obrázek poměrně zajímavý. Začněme tradičně bílkovinami, kterých vůbec není málo. Rozmělněno do normovaných porcí vznikne samozřejmě jiná situace, ale ani tady nemá smysl plakat nad nedostatkem. Jsou rostlinnéhopůvodu a velmi dobře stravitelné.

  3. Obsah tuků nepřevažuje nad bílkovinami, což je samozřejmě dobře. V podstatě pochází pouze z olivového oleje, takže jejich složení je jasně transparentní. Převažují nenasycené formy v čele s mononenasycenými.

  4. Tradičně převažují sacharidy. Ty jsou komplexní, dobře stravitelné, s nízkým glykemickým indexem. Zajímavý je i poměr vlákniny, ze kterého mám velkou radost.

  5. Velké množství špenátu zaručuje obsah širokého spektra fytochemických látek. Na obecné úrovni zmíním především chlorofyl a spoustu antioxidačích živin, mezi které patří například i karoteny. Kromě uvedených se sluší nezapomenout i na minerální látky a stopové prvky.

  6. Cibule společně s česnekem dodají spektrum živin, které se pyšní schopností podporovat funkci imunitního systému. Tepelná úprava sice některé z nich ničí, z toho bych si ale těžkou hlavu nedělal.

  7. Tepelná příprava pečiva při vyšších teplotách způsobí vznik některých karcinogenních látek. Toto neříkám proto, abych se pečivu vyhnuli. Záměrem je upozornit na prozřetelné použití rozmarýnu, který z pozice antioxidačních látek tato negativa potlačuje.

  8. Termicky se bude výsledek chovat typicky ohřívajícím způsobem. Naštěstí ale ne nijak výrazně, tady bych se nebál dát polévku dětem už od tří let.

  9. Acidobazicky se bude polévka pohybovat kolem neutrálních hodnot. Tedy velmi krásný výsledek.

  10. Množství energie na jednu porci je velmi nízké, nejen z tohoto důvodu bych použil polévku jako součást oběda nebo i večeře.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.