Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Zrna
Energie kcal
384 kcal
Energie kJ
1607 kJ
Bílkoviny
14.8 g
Sacharidy
58.5 g
Tuky
5.5 g
Vláknina
14 g
Merlík čilský nazývaný též quinoa (Chenopodium quinoa) je kulturní plodina původně pocházející z Jižní Ameriky. Ke konzumaci se používají semena, která mají různou barvu (černou, fialovou, červenou, hnědou, žlutou). Ta je způsobena pryskyřičným povlakem s obsahem hořčin.
Quinoa je bohatým zdrojem bílkovin, mezi pseudoobilovinami patří mezi nejvýznamější. Je bezlepková, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu. Semena quinoi jsou poměrně významným zdrojem draslíku, vápníku a hořčíku - tyto prvky mají zásadní vliv na správné fungování srdečně-cévního systému a nervové soustavy.
Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Quinoa se používá jako příloha.
Ze zrn se dále vyrábí:
- mouka,
- kaše,
- cereálie,
- sušenky.
Quinou je možné přidávat do sladkých i slaných pokrmů:
- polévek,
- salátů,
- pomazánek,
- müsli směsí.