Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Quinoa

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Zrna

Quinoa

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

384 kcal

Energie kJ

1607 kJ

Bílkoviny

14.8 g

Sacharidy

58.5 g

Tuky

5.5 g

Vláknina

14 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (14.8 g) Sacharidy (58.5 g) Tuky (5.5 g) Vláknina (14 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (16.1 %) Sacharidy (63.7 %) Tuky (12.9 %) Vláknina (7.3 %)

Merlík čilský nazývaný též quinoa (Chenopodium quinoa) je kulturní plodina původně pocházející z Jižní Ameriky. Ke konzumaci se používají semena, která mají různou barvu (černou, fialovou, červenou, hnědou, žlutou). Ta je způsobena pryskyřičným povlakem s obsahem hořčin.

Quinoa a zdraví

Quinoa je bohatým zdrojem bílkovin, mezi pseudoobilovinami patří mezi nejvýznamější. Je bezlepková, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu. Semena quinoi jsou poměrně významným zdrojem draslíku, vápníku hořčíku - tyto prvky mají zásadní vliv na správné fungování srdečně-cévního systému a nervové soustavy. Zrna mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Quinoa v kuchyni

Quinoa se používá jako příloha. Ze zrn se dále vyrábí:
mouka,
kaše,
- cereálie,
- sušenky.

Quinou je možné přidávat do sladkých i slaných pokrmů:
polévek,
salátů, 
- pomazánek, 
müsli směsí.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.