Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření
Energie kcal
275 kcal
Energie kJ
1148 kJ
Bílkoviny
6 g
Sacharidy
40 g
Tuky
6 g
Vláknina
14 g
Rozmarýn (Rozmarýna lékařská) je rostlina pocházející původně ze Středomoří, dodnes je nedílnou součástí středomořské kuchyně. Je pro něj typická kafrová vůně.
Má antiseptické účinky. Pomáhá při poruchách trávení, křečích a kolikách nebo při špatné funkci žlučníku. V menším množství pomáhá vylučovat žaludeční šťávy, žluč a moč. Povzbuzuje chuť k jídlu a působí proti stresu. Zvyšuje krevní tlak.
Nejlépe je použít čerstvé lístky nebo i celé snítky rozmarýnu. Díky své chuti a vůni se hodí použít při úpravě:
- vepřového,
- skopového,
-. divočiny,
- uzenin,
- ryb a jiných mořských plodů.
Nakládá se do olejů a octů.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.