Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Rozmarýn čerstvý

Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření

Rozmarýn čerstvý

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

275 kcal

Energie kJ

1148 kJ

Bílkoviny

6 g

Sacharidy

40 g

Tuky

6 g

Vláknina

14 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (6 g) Sacharidy (40 g) Tuky (6 g) Vláknina (14 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (9.1 %) Sacharidy (61 %) Tuky (19.7 %) Vláknina (10.2 %)

Rozmarýn (Rozmarýna lékařská) je rostlina pocházející původně ze Středomoří, dodnes je nedílnou součástí středomořské kuchyně. Je pro něj typická kafrová vůně. 

Rozmarýn a zdraví

Má antiseptické účinky. Pomáhá při poruchách trávení, křečích a kolikách nebo při špatné funkci žlučníku. V menším množství pomáhá vylučovat žaludeční šťávy, žluč a moč. Povzbuzuje chuť k jídlu a působí proti stresu. Zvyšuje krevní tlak.

Rozmarýn v kuchyni

Nejlépe je použít čerstvé lístky nebo i celé snítky rozmarýnu. Díky své chuti a vůni se hodí použít při úpravě:
vepřového, 
skopového
-. divočiny,
uzenin,
ryb a jiných mořských plodů. 
Nakládá se do olejů a octů

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.