Seitan na kari s červenou čočkou

Dnešním receptem se zavděčíme nejen vegetariánům a veganům, ale také milovníkům indické kuchyně. Tu naši nám dnes totiž provoní exotické aroma kari. Červená čočka se seitanem a zeleninou získá právě díky tomuto koření podmanivou chuť i vůni orientu. Přenesme se nyní alespoň v myšlenkách do země fascinujících chrámů a paláců, projděme se čajovými plantážemi a taky si dopřejme krmi, která svou chutí a vůní omámí naše smysly a tělu dodá pořádnou dávku lehce stravitelných bílkovin.

Obvyklou součástí indické kuchyně jsou luštěniny. A ty nesmí chybět ani na našem talíři. Červená čočka, kterou si dnes naservírujeme, je bohatým zdrojem železa, selenu, fosforu, zinku či vitamínu B-6. Těší se poměrně velké oblibě, a to především z toho důvodu, že je chutná, nutričně bohatá a taky rychle hotová. Na rozdíl od jiných luštěnin ji totiž není třeba předem namáčet ani zdlouhavě vařit. Čočka nás navíc zasytí na velmi dlouhou dobu a to nejen z důvodu vysokého obsahu bílkovin, ale také díky značnému množství rozpustné vlákniny. S její pomocí dochází k pozvolnému uvolňování sacharidů a my se tak vyhneme prudkým výkyvům hladiny krevního cukru.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Dnešní indicky laděný pokrm bude ve svém hodnocení vycházet vstříc nejen sportovcům, ale obecně všem, kteří hledají kvalitní a dobře stravitelné zdroje bílkovin. S ohledem na fakt, že nemalé procento populace disponuje proteinovou malnutricí (nedostatkem bílkovin), je dnešní nálož bílkovin víc než příznivá prakticky každému. Pouze jedinci s nesnášenlivostí lepku budou mít smůlu, protože seitan nebudu schopni bezpečně pozřít.

  2. Jak už zaznělo, kromě víc než dostatečného množství bílkovin jsou tyto současně dobře stravitelné. Další jejich velkou výhodou je kombinace obiloviny a luštěniny, kterou se vyhneme zrádnému zákonu limitní aminokyseliny.

  3. Jako zastánci vysokosacharidových režimů stravování se mi líbí minimum tuků v celém receptu, vysoký poměr sacharidů a jejich hodnota glykemického indexu. Ale postupně- nejprve tuky: Těch je skutečně minimum, které bych označil jako zdravé. Navíc i poměry nasycených a nenasycených vychází vstříc našemu zdraví, takže v tomto směru vše na jedničku.

  4. Sacharidy jsou komplexního rázu, tedy s nízkým glykemickým indexem. Správně bych měl říci – s VELMI nízkou hodnotou GI. Ta je dána použitím čočky . Obecně totiž platí, že parametry GI u luštěnin jsou i po jejich tepelné úpravě velmi nízké. Z této pozice tedy očekávejme pomalý a postupný nárůst krevní glykémie bez jakýchkoli skoků a výkyvů. Česky řečeno nás tento pokrm zasytí na poměrně dlouhou dobu.

  5. I přítomnost vlákniny je silně nadprůměrná. Převažují nerozpustnéformy, jejichž struktura po tepelné úpravěvíce vychází vstříc potřebám trávicího traktu.

  6. Nahlíženo očima energetických tendencí je recept zastoupen vcelku vyváženým poměrem jin a jang energií. Sice na talíři nemáme žádné celozrnné obiloviny, které by harmonicky vyvažovaly, dostatek bílkovin, soli a tepelná úprava ale dodají jang energii jako protipól k luštěninám, koření a zelenině.

  7. Termicky je pokrm silně ohřívající. S ohledem na množství použitého kari a přítomnost pepře není ani možné jinak.

  8. O stravitelnosti už řeč byla, tady si dovolím ještě jednu poznámku. Z hlediska množství energie, kterou trávicí trakt investuje do zpracování našeho receptu, se pohybujeme na krásných hodnotách Tedy pokrm je snadno stravitelný, nijak dramaticky nezatíží trávicí trakt. Bude se ale z pozice vysokého obsahu bílkovin, sacharidů s nízkým GI a velkého množství vlákniny trávit docela dlouho. Je tak dobré vnímat rozdíl mezi těmito dvěma hodnotami.

  9. Celý recept obsahuje dostatečné zastoupení antioxidantů i bazických minerálůna to, aby jeho acidobazická charakteristika směřovala k mírně zásadotvornýmparametrům.

  10. Recept se bude líbit sportovcům z důvodu vysokého obsahu bílkovin. Tady pozor – pokud jej zvolíme jako předtréninkovou stravu, tak minimálně 4-5 hodin před zátěží. V případě touhy jej sníst po zátěži bude optimální až jako druhé jídlo.

  11. Z důvodu použití seitanu se pokrmu vyhnou celiaci, jinak je ale potenciál jeho konzumace skutečně široký. Pošmáknou si diabetici, osobně bych dával dětem přibližně od dvou let věku.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.