Rajčatová polévka

Mnozí se možná budou divit, ale z rajčat je skutečně možné připravit oku i chuti lahodící polévku, u které se navíc vůbec nemusíme stydět za její nutriční potenciál.

Klíčovou výzvou, se kterou je potřeba se poprat, je dostupnost opravdu čerstvých a zralých rajčat, což na našem trhu bývá velmi náročné. Zaměříme-li svoji pozornost na letní období, kdy rajčata mají svoji sezónu a záměrně se tak vyhneme nevyzrálému balastu, který nám servíruje většina obchodů s potravinami, budeme mít hned na začátku dobře nakročeno.

Pojďme se tedy pustit do práce.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Pohled do nutriční tabulky nám nabídne nevšední zážitek v podobě vyváženého pohledu na talíř plný chutné polévky. Líbí se mi tady hned několik parametrů, kde prvním je vysokosacharidový charakter pokrmu s nízkým glykemickým indexem.

  2. Druhým je dostatek bílkovin, které jsou čistě rostlinného původu a velmi dobře stravitelné.

  3. Třetím v pořadí je přiměřené množství tuků, které nepřevyšuje zastoupení bílkovin a současně silně nadpoloviční většina je nenasycená.

  4. Vlákniny je také více než dost, alespoň na polévku. Velkou devízou je jejich důkladná tepelná úprava, tedy i úroveň stravitelnosti.

  5. Celkový termický dopad na organismus bude mírně ohřívající.

  6. Acidobazická tendence bude oscilovat kolem tzv. neutrálních hodnot. Tento pojem je samozřejmě relativní, v našem případě bude pro praxi znamenat, že se nemusíme obávat žádného extrémního výkyvu v této oblasti.

  7. Stravitelnost polévky je vynikající, platí to i pro její kombinaci s kváskovým pečivem.

  8. Kombinace použitých surovin včetně koření umožňuje dát polévku i dětem od jednoho roku.

  9. Radost z dnešního pokrmu budou mít i jedinci trpící alergií či zvýšenou citlivostí na laktózu, které jsme se použitím mandlové smetany elegantně vyhnuli.

  10. Volba bezlepkového kváskového pečiva je také výzvou a umožní tak plnohodnotně vychutnat náš výtvor i celiakům.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

25 minut

Přibližná cena

24 Kč / celá porce

Kategorie

Polévky

Vhodné pro







Podobné recepty