Pasta z vlašských ořechů

Ne každý je zatížený na dopolední svačiny. Pokud už ale žaludek začne volat po pomstě, většinou máme tendenci sahat po něčem sladším. Při respektování pravidel racionality a pestrosti tak většinou na svačinu logicky „vyjde“ porce ovoce, které se v hlavních „páteřních“ chodech z důvodu stravitelnosti příliš nekamarádí s koncentrovaným zdrojem bílkovin.

Dnes ale hrajeme podle jiných pravidel. Pokračujeme totiž v seriálu celodenního menu z vysílání ČT „Dobré ráno“, kde jsme začali nízkoglykemickou a současně vysokoproteinovou snídaní. Nutričním vzděláním postižený strávník by možná očekával zdravou sladkost, my budeme ale uvažovat chytře a po této snídani zatoužíme řídit správným směrem acidobazicitu, jejíž dobrá pověst byla pošramocena, což ovocem moc nenapravíme.

Situaci můžeme vyřešit svačinou v podobě zásadotvorného zeleninového salátu zpestřeného nutričně i chuťově pastou z vlašských ořechů. Garantuji, že tento recept si zamilujete – nejen kvůli nenáročnosti jeho přípravy, ale také nekompromisní a neotřelé chuti, kterou není možné popsat. Ta se musí prostě prožít.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Nezdržujme se básněním o nízkém glykemickém indexu, který je v případě tohoto seriálu stejně podmínkou, a věnujme se jiným výzvám. Menší zastoupení bílkovin bych nekritizoval z důvodu absence živočišných zdrojů surovin a v případě dnešního receptu i pečiva, které umí hodnoty srovnávat poměrně zásadním způsobem.

  2. Tuků je poněkud více, takže dietáři mohou mít určité výhrady. Na naši obranu namítněme, že většina zastoupených tuků je nenasycených, navíc se zajímavým poměrem omega-3 a omega-9. V tomto „světle pravdy“ bych neváhal udělat v průběhu dne pár kroků navíc a spálit tak přebytek energie, než fňukat nad několika málo nadbytečnými kaloriemi.

  3. Sacharidů také není nijak mnoho, důvodem je především už zmiňovaná absence pečiva.

  4. Pochvalme si dostatek vlákniny. Pro zajímavost – přibližně polovina populace naší země je schopna toto množství sníst za celý den, my si je servírujeme „jen tak“ na dopolední svačinu…

  5. Energeticky nás recept bude táhnout jinovým směrem, nečekejme tedy po jeho konzumaci žádný pracovní turbo efekt, ale právě naopak tendence ke klidu a harmonii mysli.

  6. Termicky je svačina mírně ochlazující. Pokud patříte mezi „zimomřivce“, nebojte se do pasty přidat trochu sušeného zázvoru, kari nebo kardamomu.

  7. Stoupenci raw stravování budou jásat nad další dobrotou, dnešní svačina jim v tomto bude hrát do noty.

  8. Z důvodu čerstvosti surovin a zachování obsahu všech živin (absencí tepelné úpravy) máme na talíři bohatý zdroj širokého spektra klíčových složek vedoucích k acidobazické rovnováze. Řečeno jinými slovy – tento recept bych s radostí zařadil mezi vybrané, které nám vydláždí cestičku ze stavu překyselení směrem k harmonii.

  9. Ze stejných důvodů, jako jsou popsány výše, zdůrazněme výhodu v podobě vysoké antioxidační kapacity receptu.

  10. Úroveň stravitelnosti je skvělá. Svačinu tak s klidným srdcem můžeme nazvat jako „lehkou“.

  11. Na tomto receptu mě mrzí pouze jediné – že jej běžně nenajdeme v restauračních zařízeních. Výroba je rychlá, na dostupnost surovin se nemůže vymluvit nikdo. Snad se v rámci osvěty v průběhu budoucích let podaří tuto situaci průběžně napravovat…

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

5 minut (bez namáčení)

Přibližná cena

30 Kč / celá porce

Kategorie

Svačiny

Vhodné pro











Podobné recepty