Ovesný koláč s červenou řepou

Mnoho z nás dennodenně touží po nějaké té sladké radosti, která pohladí chuťové pohárky. Součástí našich jídelníčků se tak stávají různé dezerty, zákusky, buchty či koláče. A vlastně proč ne? Zvolíme-li ty správné ingredience, můžeme si bez obav dopřát pochoutku, která ukojí naši touhu po sladkém a zároveň nám poskytne mnoho cenných a zdraví prospěšných látek. A právě takovou sladkost si dnes připravíme!

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Vždy vítám s otevřenou náručí i myslí jakoukoli variantu receptu, která se pyšní sladkou chutí a činí si nároky býti plnohodnotnou alternativou jakýchkoli nezdravých sladkostí. Je to samozřejmě i případ naší dnešní sladkosti, kterou je možné právem označit za nutričně vyváženou.

  2. Protože se jedná o vysokosacharidovouporci, začněme tedy hodnocením této složky. Z důvodu použitých surovin by každému mělo být jasné, že jejich glykemickácharakteristika i přes proces pečení zůstane na velmi nízkých hodnotách. Celkové jejich množství je v rámci poměru vůči ostatním složkám naprosto v pořádku. Obecně je možné říci, že recept je nutričně krásně vyvážený.

  3. Obsah vlákninyv jednom koláči je také ukázkový a v žádném směru nevybočuje z vysokých nároků racionálně se stravujícího člověka.

  4. Obsah bílkovin považuji na dolní hranici únosnosti. Česky řečeno to znamená, že přítomné jsou, navíc z několika zdrojů, snadno stravitelné. A v množství, za které se není potřeba stydět.

  5. Tuků je ve srovnání s bílkovinami dvakrát více. Považuji to za stále ještě únosný rozptyl. Když navíc budeme brát v potaz převažující zastoupení nenasycenýchforem, není prakticky co řešit.

  6. S obsahem tuků je provázáno i celkové množství energie. Na rovinu – koláč není nízkokalorický, na stranu druhou ale ani ne vysokokalorický. Pokud bych chtěl hubnout, určitě bych se jí necpal těsně před spaním. Jinak ale vše v naprostém pořádku.

  7. Bylo by špatné, kdybych nezmínil krásný obsah vápníkus hořčíkem. Ovlivňují acidobazickou rovnováhu správným směrem. Celkový výsledek sice půjde tendenčně k mírně okyselujícímhodnotám, ale při konzumaci přiměřeného množství sladkosti ne nijak výrazně.

  8. Termicky je koláč neutrální. Vyšší zastoupení tuků z mandlí, chia semínek a kokosového oleje vedou recept ochlazujícím směrem, proces pečení dodal výrazně ohřívající charakteristiky.

  9. Energeticky je výsledek našeho snažení mírně na straně jin. Opět ale nic dramaticky odvádějícího od rovnováhy.

  10. Příjemný je i obsah antioxidantů. Další charakteristika, která dodává plusové body a přidává radost z konzumace.

  11. Recept sice obsahuje lepek, ale je bez laktózy.

  12. Na koláči si pochutnají děti od cca dvou let. Z důvodu vyššího poměru nerozpustné vlákniny je rozumné, aby se naše malé ratolesti moc nepřejídaly. Snadno se říká, hůř dodržuje, sám to vidím u mých dětí…

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.