Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Vločky ovesné

Kategorie: Obiloviny lepkové / Vločky

Vločky ovesné

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

422 kcal

Energie kJ

1765 kJ

Bílkoviny

13.2 g

Sacharidy

68 g

Tuky

6.8 g

Vláknina

10.6 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (13.2 g) Sacharidy (68 g) Tuky (6.8 g) Vláknina (10.6 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (13.1 %) Sacharidy (67.4 %) Tuky (14.5 %) Vláknina (5 %)

Ovesné vločky se vyrábí lisováním napařených celých zrn ovsa (Avena). Díky tomuto procesu se inaktivují enzymy, které by způsobily oxidaci některých složek. Takto se zabrání kvalitativnímu znehodnocení celé potraviny, stabilní zůstane i chuť (hořká chuť je projevem oxidace).

Ovesné vločky a zdraví

Ovesné vločky jsou lepkové, nejsou tedy vhodné pro bezlepkovou dietu. Jsou významným zdrojem nerozpustných forem vlákniny, které komplikují jejich stravitelnost. Z tohoto důvodu je vhodné je nejíst syrové, ale před konzumací je různými způsoby upravovat. Zajímavým přínosem je i obsah beta glukanů, které mají pozitivní vliv na imunitní systém. Vločky mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Ovesné vločky v kuchyni

Jsou základní surovinou pro výrobu müsli, používají se také při výrobě celozrnného pečiva. Vločky můžeme konzumovat samotné nebo namočené ve vodě či mléce, případně je použít do polévek (obecně ale platí, že před konzumací je vhodné je povařit, nechat několik hodin namáčet nebo přímo zfermentovat, zlepší se tak jejich stravitelnost a současně sníží podíl antinutričních látek). Nejtypičtějším pokrmem je ovesná kaše, kterou je možné připravit ve slané i sladké podobě.
Vločky slouží také jako základ pro výrobu:
karbanátků,
pomazánek,
- ovesného mléka.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.