Kategorie: Obiloviny lepkové / Vločky
Energie kcal
422 kcal
Energie kJ
1765 kJ
Bílkoviny
13.2 g
Sacharidy
68 g
Tuky
6.8 g
Vláknina
10.6 g
Ovesné vločky se vyrábí lisováním napařených celých zrn ovsa (Avena). Díky tomuto procesu se inaktivují enzymy, které by způsobily oxidaci některých složek. Takto se zabrání kvalitativnímu znehodnocení celé potraviny, stabilní zůstane i chuť (hořká chuť je projevem oxidace).
Ovesné vločky jsou lepkové, nejsou tedy vhodné pro bezlepkovou dietu.
Jsou významným zdrojem nerozpustných forem vlákniny, které komplikují jejich stravitelnost. Z tohoto důvodu je vhodné je nejíst syrové, ale před konzumací je různými způsoby upravovat.
Zajímavým přínosem je i obsah beta glukanů, které mají pozitivní vliv na imunitní systém.
Vločky mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Jsou základní surovinou pro výrobu müsli, používají se také při výrobě celozrnného pečiva.
Vločky můžeme konzumovat samotné nebo namočené ve vodě či mléce, případně je použít do polévek (obecně ale platí, že před konzumací je vhodné je povařit, nechat několik hodin namáčet nebo přímo zfermentovat, zlepší se tak jejich stravitelnost a současně sníží podíl antinutričních látek).
Nejtypičtějším pokrmem je ovesná kaše, kterou je možné připravit ve slané i sladké podobě.
Vločky slouží také jako základ pro výrobu:
- karbanátků,
- pomazánek,
- ovesného mléka.