Kategorie: Ořechy a semena / Semena
Energie kcal
468 kcal
Energie kJ
1956 kJ
Bílkoviny
20 g
Sacharidy
15 g
Tuky
29 g
Vláknina
30 g
Jedná se o semínka Šalvěje hispánské (Salvia hispanica) s šedou až černou barvou. Plodina pochází z oblasti jihoamerického kontinentu, kde je známa již od dob Mayů a Aztéků.
Semínka jsou jedním z nejbohatších zdrojů omega-3 tuků (kyseliny alfa linolenové), které společně s obsaženým draslíkem mají významný vliv na funkci srdečně-cévního systému a nervové soustavy. Významný je obsah vápníku a hořčíku – oba prvky ovlivňují nervosvalové napětí, mají mj. i přímý vliv na prevenci před odvápňováním kostí. Chia semínka jsou typická vysokým podílem rozpustné vlákniny, která zásadním způsobem ovlivňuje fungování tenkého a tlustého střeva, působí současně jako prevence před zácpami či průjmy. Navíc zpomalují přeměnu sacharidů na jednoduché cukry a zajišťují stabilní hladinu cukru v krvi, což je důležitá informace především pro lidi:
- postižené diabetem,
- s inzulínovu rezistencí,
- v redukčních dietách
Tohoto efektu s oblibou využívají i vytrvalostní sportovci. Jsou také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, z těchto důvodů je vhodné je před konzumací tepelně upravovat, případně jejich příjem omezit na přiměřené množství.
Semínka se konzumují v celku nebo mletá (mouka), nejčastěji tepelně neupravená. Běžně se přidávají do:
- cereálií,
- kaší,
- pečiva,
- dezertů,
- smoothie.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.