Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Chia semínka

Kategorie: Ořechy a semena / Semena

Chia semínka

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

468 kcal

Energie kJ

1956 kJ

Bílkoviny

20 g

Sacharidy

15 g

Tuky

29 g

Vláknina

30 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (20 g) Sacharidy (15 g) Tuky (29 g) Vláknina (30 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (17.9 %) Sacharidy (13.4 %) Tuky (55.9 %) Vláknina (12.8 %)

Jedná se o semínka Šalvěje hispánské (Salvia hispanica) s šedou až černou barvou. Plodina pochází z oblasti jihoamerického kontinentu, kde je známa již od dob Mayů a Aztéků.

Chia semínka a zdraví

Semínka jsou jedním z nejbohatších zdrojů omega-3 tuků (kyseliny alfa linolenové), které společně s obsaženým draslíkem mají významný vliv na funkci srdečně-cévního systému a nervové soustavy. Významný je obsah vápníku a hořčíku – oba prvky ovlivňují nervosvalové napětí, mají mj. i přímý vliv na prevenci před odvápňováním kostí. Chia semínka jsou typická vysokým podílem rozpustné vlákniny, která zásadním způsobem ovlivňuje fungování tenkého a tlustého střeva, působí současně jako prevence před zácpami či průjmy. Navíc zpomalují přeměnu sacharidů na jednoduché cukry a zajišťují stabilní hladinu cukru v krvi, což je důležitá informace především pro lidi:
- postižené diabetem, 
- s inzulínovu rezistencí
- v redukčních dietách
Tohoto efektu s oblibou využívají i vytrvalostní sportovci. Jsou také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, z těchto důvodů je vhodné je před konzumací tepelně upravovat, případně jejich příjem omezit na přiměřené množství.

Chia semínka v kuchyni

Semínka se konzumují v celku nebo mletá (mouka), nejčastěji tepelně neupravená. Běžně se přidávají do:
- cereálií,
- kaší
,
- pečiva,
- dezertů,
- smoothie.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.