Mrazivě lahodné smoothie

Název „mrazivě lahodné smoothie“ může znít až děsivě. Bližší pohled na nutriční vlastnosti ale prozradí, že se v jeho útrobách skrývá spíše hrdost než hrůza.

Dnešní proteinová nálož se bude líbit mnoha strávníkům a nadšencům do zdravého životního stylu. Už se zmíněnou hrdostí si dovolím ji označit jako multifunkční koktejl s bezkonkurenčně lahodnou chutí.

Pojďme se tedy podívat, jak je vůbec možné se k takové dobrotě dostat.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. První věc, na kterou je potřeba u dnešního koktejlu poukázat, je jeho nutriční vyváženost. Ta je docela provokativní na všech úrovních. Smoothie je vysokosacharidové, což je vcelku pochopitelné.

  2. Obsah vlákniny je nadprůměrný. Velmi příjemný je faktor dominujících rozpustných forem, které mají silné hygroskopické účinky a na střeva tak působí jako balzám.

  3. Zastoupení bílkovin je excelentní. Ve výsledku jsme získali velmi zajímavé aminokyselinové spektrum a především vynikající stravitelnost. Vše postaveno na rostlinné platformě.

  4. Celkový obsah tuků je minimální. I v tomto minimu můžeme upozornit na vyšší poměr nenasycených forem v čele s omega-3 formami.

  5. Množství energie odpovídá jedné menší svačině, žádnou kalorickou bombu tedy nemáme. V tomto směru proto není problém dát tuto sladkost jako doplněk k hlavnímu jídlu. Nechceme simulovat funkci dezertu, ale naopak dopřát si sladkost jako předkrm.

  6. Glykemický index koktejlu se pohybuje v nízkých hodnotách. Pokud tento parametr zkombinujeme s provokativně sladkou chutí, získáme kombinaci, kterou nám bude každý závidět.

  7. Stravitelnost koktejlu vyhodnotíme jako velmi dobrou. Ani vyšší poměr bílkovin tento parametr nezvrátí, protože jsou technologicky upraveny tak, aby se s nimi náš trávicí trakt zbytečně „nepral“.

  8. Acidobazická tendence po požití dnešního receptu bude elegantně zásadotvorná. Další parametr, který u většiny populace stojí za hřích.

  9. Vychutnáním smoothie vyvoláme v těle ochlazující tendence. V chladných dnech proto manipulujme s dnešním receptem raději opatrně.

  10. Typická jin tendence receptu napoví, kdy je nejlépe nápoj konzumovat: Sportovci mají na výběr hned několik možností – jako součást svačiny případně před- nebo potréninkové jídlo.

  11. Z důvodu vyššího množství vlákniny a bílkovin nedávejte dětem do 12 měsíců.

  12. Je mojí povinností upozornit na fakt, že pro dosažení rovnováhy těla i mysli je potřeba pít každý takový nápoj velmi pomalu. Tím, že nemáme potřebu pokrm kousat a žvýkat, vzniká tendence zbytečně rychlé konzumace, což zatěžuje celý zbytek trávení.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.