Energie kcal
46 kcal
Energie kJ
191 kJ
Bílkoviny
0.5 g
Sacharidy
7.5 g
Tuky
0.6 g
Vláknina
3.4 g
Borůvky jsou plody keře brusnice borůvky (Vaccinium myrtillus) se sytě modrou barvou a výraznou chutí. Jedná se o rostlinu, která je typická pro lesní porosty mírného a chladnějšího pásma.
Borůvky jsou velmi bohatým zdrojem širokého spektra antioxidantů - některé z nich podporují noční vidění a používají se k léčbě šerosleposti, jiné zase podporují imunitní systém a mají protizánětlivé účinky. Zastoupené třísloviny (bioflavonoidy, anthokyany) způsobují stahující (adstringentní) účinky - tohoto efektu se často využívá při úpravě střevních potíží. Hodnota glykemického indexu je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Borůvky se běžně konzumují syrové i v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
- kompot,
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů,
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást kaší a ovocných salátů.
Borůvky se používají k sušení nebo se lisují do džusů.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.