Kurzy ATAC

Borůvky čerstvé

Kategorie: Ovoce / Čerstvé

Borůvky čerstvé

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

46 kcal

Energie kJ

191 kJ

Bílkoviny

0.5 g

Sacharidy

7.5 g

Tuky

0.6 g

Vláknina

3.4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.5 g) Sacharidy (7.5 g) Tuky (0.6 g) Vláknina (3.4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (4.6 %) Sacharidy (68.7 %) Tuky (11.8 %) Vláknina (14.9 %)

Borůvky jsou plody keře brusnice borůvky (Vaccinium myrtillus) se sytě modrou barvou a výraznou chutí. Jedná se o rostlinu, která je typická pro lesní porosty mírného a chladnějšího pásma.  

Borůvky a zdraví

Borůvky jsou velmi bohatým zdrojem širokého spektra antioxidantů - některé z nich podporují noční vidění a používají se k léčbě šerosleposti, jiné zase podporují imunitní systém a mají protizánětlivé účinky. Zastoupené třísloviny (bioflavonoidy, anthokyany) způsobují stahující (adstringentní) účinky - tohoto efektu se často využívá při úpravě střevních potíží. Hodnota glykemického indexu je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Borůvky v kuchyni

Borůvky se běžně konzumují syrové i v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
kompot,
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů,
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást kaší a ovocných salátů.
Borůvky se používají k sušení nebo se lisují do džusů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.